Der er kun seks elever i klassen: Derfor holder politikerne liv i Buerup Skole

I Kalundborg Kommune er flertallet i kommunalbestyrelsen enig om, at man skal bevare så mange folkeskoler som muligt. Fire skoler har under 100 elever.

Tema: TV ØST varmer op til kommunalvalget
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I den østlige del af Kalundborg Kommune, ikke langt fra grænsen til Sorø Kommune, ligger den lille folkeskole, Buerup Skole.

Der er tale om en landsbyskole med elever i 0. til 6. klasse - med én klasse på hvert trin.

quote Vi er en geografisk stor kommune. Vores elever vil få langt i transport, hvis der var færre små skoler, og vi vil gerne understøtte de lokalområder, der er. Hvis du fjerner en skole, så ødelægger du også et lokalsamfund.

Gitte Johansen (Venstre), Formand, Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune

Den største klasse består af 17 elever. Den mindste blot seks - og i alt går kun 87 elever på skolen.

Men det får ikke lokalpolitikerne til at tale om at lukke skolen.

Så længe der er elever nok, er der folkeskoler

- Vi har valgt ikke at have skolelukninger. Så længe der er forældreopbakning og elever til vores skoler, så er der også skoler, fortæller formanden for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune, Gitte Johansen (Venstre) og fortsætter:

- Det har vi valgt, fordi vi er en geografisk stor kommune. Vores elever vil få langt i transport, hvis der var færre små skoler, og vi vil gerne understøtte de lokalområder, der er. Hvis du fjerner en skole, så ødelægger du også et lokalsamfund. 

Forældrene til børnene på Buerup Skole er glade for, at lokalpolitikerne ikke har valgt at lukke skolen - en stil, man ellers ser i andre kommuner.

- Hvis der ikke havde været en skole her, så var vi ikke flyttet herud, siger Karina Hay, som har to børn på Buerup Skole. 

Bettina Linnegaard er forælder til to elever på på Buerup Skole
Bettina Linnegaard er forælder til to elever på på Buerup Skole
Foto: Toke Grøndal / TV ØST

- Jeg er meget tilfreds. Vi har alle fordelene, som privatskolerne har, og samtidig så betaler vi ikke, siger en anden forælder, Bettina Linnegaard.

Skolerne kan godt blive for små

Ud af de 18 folkeskoler i Kalundborg Kommune har fire af dem under 100 elever.

En af dem, Røsnæs Skole er dog blevet så lille, at politikerne har valgt at lukke den fra næste skoleår.

Skolen har 71 elever, der er ingen 1. klasse, og der bliver ikke født nok børn på Røsnæs til, at kommunen kan få det til at give mening at oprette 0.klasser de kommende år.

- Vi har små skoler, ja. Så længe, der er børn til skolen. Vi kan jo ikke have en skole uden elever, siger Gitte Johansen.

Mens Røsnæs Skole står til lukning næste år, så er der ingen, der snakker om at lukke Buerup Skole.

Forskellen på de to skoler er ellers kun 16 elever. Men i modsætning til Røsnæs, ser der ud til at være nok børn til at man vil starte nye 0.klasser op på Buerup Skole de kommende år.

Skoleleder på Buerup Skole, Mette Lykkebo Thomsen fortæller her om fordelene ved at være en lille folkeskole: