¨

Weekendvejret kan blive både slud, regn og isslag eller regulær snestorm

Sneen er nået til Vordingborg mandag formiddag. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Enorm usikkerhed i prognoserne for weekendens vejr. En ting er de dog enige om - og det er, at der kommer sne.

I samarbejde med tv2.dk

Slud, regn, isslag eller en regulær snestorm. Det kan lyde som en vejrmæssig helgardering, men det er ikke desto mindre det mildest talt uenige prognoser stiller os i udsigt i løbet af weekenden. 

Det prognoserne i første omgang er enige om er, at vi frem til fredag fortsat får det koldt med temperaturer, der i nattetimerne kan nå ned mellem fem og ti graders frost.

Herefter begynder det, som kan ende med et vejrmæssigt drama, når en varmfront natten til lørdag ventes at bevæge sig ind gennem Nordsøen og videre frem mod Danmark.

Prognoser enige om snevejr lørdag morgen

De to normalt pålidelige prognosemoddeler, vi på TV 2 VEJRET lægger til grund for vore vejrudsigter, har begge fronten til at nå frem til Jylland natten til lørdag, hvor man lørdag morgen kan stå op til udbredt snevejr med temperaturer mellem frysepunktet og to graders frost.

En hård søndenvind giver desuden risiko for snefygning.

Europæisk prognosemodel for lørdag klokken 9: Fronten glider af over Jylland, som får sne. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Herefter hører al enighed i prognoserne op.

Mens den ene prognose lader fronten stoppe op over Jylland, lader den anden prognose lørdag fronten bevæge sig tværs gennem Danmark, så vi først får udbredt sne med fygning efterfulgt af isslag, inden nedbøren går over i regn og en kuling fra sydvest sender temperaturen op mellem tre og seks graders varme.

Amerikansk prognosemodel for lørdag klokken 9: Varmfronten er på vej ind over Danmark med sne - og den fortsætter gennem landet. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Enorm usikkerhed om søndagens vejr

Med denne enorme forskel i prognoserne står vejret søndagen hen i det uvisse.

Begge prognoser er dog enige om, at et lavtryk vil placere sig syd eller sydvest for Danmark, men den ene, som allerede har sendt mildere luft ind over Danmark lørdag, lader søndagens vejr komme til at foregå på den lune side af varmfronten.

Amerikansk prognosemodel for søndag klokken 9: Varmfronten ligger nord for Danmark. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Den forudser således en søndag med slud og regn, frisk vind fra syd og sydvest og temperaturer mellem en og tre graders varme.

Den anden prognose har helt anderledes vintervejr til Danmark.

Prognosen lader fronterne blive syd for Danmark, så vi i løbet af søndagen med temperaturer mellem frysepunktet og to graders frost får udbredt snevejr til den sydlige halvdel af landet.

Europæisk prognosemodel for søndag klokken 9: Fronterne ligger syd for Danmark, og der vil falde sne over den sydlige del af Danmark. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Derudover lader prognosen en kuling fra øst og nordøst blæse ind over Danmark.

Holder denne prognose kan der indtil søndag aften falde mellem 15 og 20 centimeter sne over de sydlige egne og der vil kunne forventes kraftig snefygning.

Kombinationen af blæst og mere end 10 centimeter sne på seks timer er det, der betegnes som snestorm - og som ifølge denne prognose meget vel kan blive udgangen på weekendens vejr.

Følg med i vejrudsigterne 

Den store forskel i de to prognoser er, om fronten lørdag svinger ind over Danmark eller ej, og i de kommende dage vil prognoserne med stor sikkerhed nærme sig hinanden.

Indtil da kan vi kun anbefale at holde et vågnet øje med vejrudsigterne her på TV 2 VEJRET - hvor vi løbende følger op på weekendens potentielt voldsomme vintervejr.  

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App