Vil have udskrevet valg senest 4. oktober

Danskerne skal forberede sig på et snarligt valg. I hvert fald hvis det står til Radikale Venstre, der kommer med en klar opfordring til statsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mette Frederiksen skal udskrive valg, så snart Danmark er tilbage fra sommerferien.

Det skriver Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, på sin Facebook.

- Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien - og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Der er brug for en ny start.

Folketingets åbning er tirsdag 4. oktober.

Hvad der sker, hvis Mette Frederiksen ikke følger opfordringen, fremgår ikke af opslaget.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Sofie Carsten Nielsen og statsminister Mette Frederiksen.

Ingen advokatundersøgelse

Meldingen fra Radikale Venstre kommer, efter partiets hovedbestyrelse og folketingskandidater har holdt halvanden times "fortrolig politisk drøftelse".

Her har partiet diskuteret, hvordan de stiller sig, efter Minkkommissionens beretning landede torsdag. Der har været pres på Radikale Venstre, fordi det er det eneste støtteparti, der indtil nu ikke havde meldt noget ud.

Læs også
Minkavlere håber på klare svar om hektisk masseaflivning
Læs også
Minkavlere håber på klare svar om hektisk masseaflivning

Radikale Venstre har på mødet besluttet, at partiet ikke mener, der skal laves en advokatundersøgelse. Dermed er der ikke politisk flertal.

- Dels står det klart, at kommissionen ligger Mette Frederiksens forklaring til grund. Mette Frederiksen talte ifølge kommissionen sandt, da hun sagde, at hun ikke kendte til den manglende hjemmel. Dels er der intet i beretningen, der understøtter, at statsministeren har handlet groft uagtsomt. Dermed er der intet grundlag for at føre en rigsret.

Stemningen er "voldsom"

Ifølge Sofie Carsten Nielsen er stemningen på Christiansborg "voldsom", efter Minkkommissionens beretning, og derfor er der brug for en ny start.

- Uenighed er demokrati. Men det er ikke demokrati, hvis beskyldningerne fyger, når tonen er for voldsom og grim – og når argumenterne ikke altid lige saglige, skriver hun.

Læs også
Statsminister frikender sig selv - afviser advokatundersøgelse
Læs også
Statsminister frikender sig selv - afviser advokatundersøgelse

Konkret mener den radikale leder, at der er behov for en ny regering, der breder magten ud og ikke centrerer den om sig. Her refererer hun til regeringens håndtering af mink-sagen.

Kommissionen konkluderer i sin beretning, der udkom torsdag, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november."