Vi går allerede nu mod lysere tider - om eftermiddagen

Så går det atter mod lysere tider - i første omgang om eftermiddagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I denne mørke tid her midt i december kan vi glæde os over, at det nu går mod lysere tider - om eftermiddagen.

Vi havde i weekenden årets tidligste solnedgang, og allerede mandag vil tiden med dagslys om eftermiddagen være nogle få sekunder længere.

Det er selvom, vi først har årets korteste dag om en lille uge, 22. december.

Om morgenen fortsætter solen dog med at stå op senere og senere helt frem til 29. december. Derfor fortsætter den samlede dagslængde med at aftage indtil vintersolhverv 22. december, hvor vi har årets korteste dag.

 
 

Ved vintersolhverv vil eftermiddagen være blevet længere, og solen vil allerede da være gået ned over to minutter senere, end den gjorde i weekenden.

Når også morgenerne begynder at tiltage efter 29. december, er eftermiddagen allerede blevet syv minutter og 19 sekunder længere.

Herefter går det stærk både morgen og aften. Allerede 23. januar vil dagen været tiltaget med en time.

Det skyldes, at der er en forskydning af solopgang og solnedgang på hver side af vintersolhvervet, så dagslængden ikke aftager og tiltager lige meget i hver sin ende af døgnet.

Når solen mandag eftermiddag går ned klokken 15.37:21 (i København), sker det seks sekunder senere end på årets tidligste solnedgang i weekenden, hvor solen både lørdag og søndag gik ned klokken 15.37:16. Dermed bliver tiden med sollys om eftermiddagene nu længere og længere for hver dag, der går.