Varm vinter kan hjælpe truede dyr

Padder på den nordlige grænse af deres udbredelsesområde nyder godt af den varme vinter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vinteren i år er usædvanlig varm, og januar ender med stor sikkerhed som den varmeste målt nogensinde.

Det kan komme nogle af de dyrearter, der ellers er under stort pres, til gode.

TV 2 Vejret har besøgt København ZOO, hvor naturvejleder Eddie Bach fremviser en strandtudse som eksempel.

quote De vågner op og tror, at det er nu, de skal i gang

Eddie Bach, naturvejleder

- De fleste af de truede paddearter i Danmark er på nordgrænsen af deres udbredelsesområde heroppe hos os. Så en mild vinter kan have en positiv indflydelse på hele fødekæden. Flere byttedyr og selvfølgelig også flere rovdyr, men flere af dem her, siger han.

Tudsen, han viser frem, er opsigtsvækkende, da den burde være i dvale nu. Men selv inde i den zoologiske have reagerer dyrene på den milde vinter. Normalt vågner de først sidst i marts eller først april alt efter vejret udenfor.

- Selvom vi har dem overvintrende i en stor køleboks, kan de mærke lufttryk og luftfugtighed. De vågner op og tror, at det er nu, de skal i gang. Og det skal de overhovedet ikke, forklarer naturvejlederen.

Fem grader varmere end normalt

Den gennemsnitlige temperatur for januar er normalt 0,0 grader, men gennemsnitstemperaturen for januar i år forventes at ende på 5,3 til 5,5 grader. Og der er intet, der tyder på et kommende frostvejr. Men skulle vejret slå om, kunne det ramme padderne hårdt.

Læs også
Rovfugl sad fast i busk - reddet af familie på skovtur
Læs også
Rovfugl sad fast i busk - reddet af familie på skovtur

- Det værste, der kunne ske nu, er en pludselig længerevarende periode med koldt vejr. Det ville have store konsekvenser, siger Eddie Bach og fortsætter:

- To-tre uger med frostvejr og noget sne, så bliver deres cyklus afbrudt, og det kan få store konsekvenser for en bestand, der er truet i forvejen.

11 nætter med frost

Januar sidste år startede også mild. Men fra den 17. januar og frem havde vi 11 nætter med mere end fem graders frost. Den laveste temperatur målt den januar var minus 10,6 grader.

En kold februar vil dog næppe være nok til at give den danske bestand dødsstødet.

- Ikke på tre ugers frost, men det vil have en negativ konsekvens, det er helt sikkert. For de her arter, som hænger i bremsen i forvejen, vil det ikke være godt, lyder det fra Eddie Bach.


Nyhedsoverblik