Vær opmærksom på tårnhøjt UV-indeks i dag

Dagens UV-indeks bliver det hidtil højeste denne sommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det solrige og varme sommervejr fortsætter ufortrødent, men det gør risikoen for solskoldninger også.

Onsdag når UV-indekset op på 6,3. 

Det er en meget høj værdi på vores breddegrader.

Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man føler trang til at sole sig i løbet af dagen. Tirsdag nåede UV-indekset i København 6,1, men den værdi får altså kun lov til at stå i ét døgn.

Tyndt ozonlag

Der er flere faktorer der spiller ind ,når man skal vurdere, hvor meget UV-stråling, der slipper ned til overfladen. For det første spiller solhøjden ind. Jo højere solen står på himlen, des mere direkte passerer strålerne gennem atmosfæren, og dermed er der mere energi, der når overfladen.

Artiklen fortsætter under billedet:

Solen brænder ekstra meget i disse dage - så husk solcremen.
Solen brænder ekstra meget i disse dage - så husk solcremen.
Foto: Anja Knappe / Privatfoto

Hedigvis bliver en stor del af de farlige UV-stråler absorberet af ozonlaget, der som en tynd hinde befinder sig omtrent 24 kilometer over jordoverfladen. Jo tykkere ozonlaget er, des mere UV-stråling bliver der absorberet. 

Selvom der normalt er tykkere ozonlag over Danmark i forårsmånederne og den tidlige sommer, så er højtryk normalt lig med lidt tyndere ozonlag, og da der netop befinder sig et større højtryk nær landet, så er ozonlaget lidt tyndere end normalt. 

Derfor slipper der mere UV-stråling ned til overfladen, hvilket - udover at give os en solbrun kulør - også kan give solskoldninger der på sigt kan udgøre en helbredsrisiko.

Også de kommende dage - og i weekenden - kan UV-indekset nå op omkring 6, og det betyder at den gennemsnitlige dansker bliver solskoldet på lidt under 30 minutters ophold i direkte sollys midt på dagen.

UV-indeks