På en varm solskinsdag med næsten ingen vind, som lørdagen har budt på, ville man tro, at vejret ikke kunne blive andet end roligt, men det er ikke altid tilfældet.
Netop de forhold er nemlig hovedingredienserne for dannelsen af støvdjævler, hvilket på engelsk hedder dust devils.
Herhjemme går de hvirvlende vinde også under navnet høtyve, hvilket passer godt med at det er et klassisk sommerfænomen herhjemme.
Dagens mest markante støvdjævel spotter i Faxe Ladeplads i nærheden af en fodboldbane.
Her blev støvdjævlen dannet på en grusparkeringsplads, hvor den hurtigt sendte støv højt op i luften.
Det er dog ikke altid, at der er nok støv i luften, så at man kan se de hurtigt roterende vinde.
Fra stilstående luft til hurtig hvirvelvind
En høtyv dannes i forbindelse med, at luft i lang tid står næsten stille over samme område på en solrig og næsten vindstille dag.
Det fører til, at luften bliver varmet meget op, hvilket gør, at den kan stige til vejrs i det er kaldes en termikbobbel.
Hvis der er noget i vejen for den generelle vind, for eksempel træer, som også ses i det første klip, kan det skabe små forstyrrelser i vinden, blandt andet turbulente hvirvler.
Fanges sådan en hvirvel i en termikbobbel, som er i færd med at stige til vejrs, kan de strækkes helt ud, hvilket accelererer rotationen i hvirvlen og gør, at den kortvarigt kan blive meget kraftig.
Det er sjældent, at støvdjævler her hjemme holder mere end et minut, da de hurtigt nærmest river sig selv i stykker.
Selvom støvdjævler ligner tornadoer, er der en verden til forskel i hvordan de opstår, og hvor stærke de kan blive.
Vejret søndag egner sig igen til dannelsen af støvdjævler, så det kan bestemt ikke udelukkes, at der opstår støvdjævler, navnligt i de centrale landsdele.