¨

Usædvanlig varme kan give 20 grader

00:51

I Lekkende Skov mellem Præstø og Vordingborg lyser de gyldne farver godt op sammen med et væld af andre efterårssbebudere.

I den sydlige del af Jylland kan temperaturen nå 20 graders varme.

I samarbejde med tv2.dk

Selvom kalenderen viser 15. oktober, og vi er i gang med efterårsferien, vil mange danskere nok opleve tirsdagen som usædvanligt varm for årstiden.

Efter nattens regnvejr - som var en varmfront - strømmer varm luft fra Tyskland op over Danmark fra syd og sydøst.

Søndag blev der sat flere lokale varmerekorder i Tyskland, og det er den samme varme, der fortsat befinder sig over vores naboland mod syd.

Herfra strømmer varmen tirsdag op over især den sydlige del af Danmark, hvor temperaturen kan stige til et ganske usædvanligt niveau for årstiden.

Højeste temperaturer tirsdag eftermiddag. Foto: Hisham Ammar / Privatfoto

20 grader ved grænsen

Den varme luft bliver på sin vej mod nord afkølet en smule, og derfor vil man i den østlige del af landet, hvor luften har blæst over havet, 'kun' opleve 14 til 17 graders varme, hvilket dog også er meget pænt for årstiden.

Anderledes varmt kan det blive i den sydlige del af Jylland, hvor luften har frit løb fra Tyskland - uden først at bevæge sig over køligt hav.

Her kan temperaturen nær den dansk-tyske grænse nå 19-20 grader ud på eftermiddagen, når det bliver varmest.

Samtidig er der mulighed for længere perioder med solskin i den syd- og østlige del af landet, mens det bliver noget mere skyet mod nord. Her vil temperaturen også 'blot' nå 13-14 grader.

Usædvanlig varme for årstiden

Den normale dagtemperatur i midten af oktober er omtrent 12 grader, så i den sydlige del af Jylland kan temperaturen tirsdag eftermiddag være otte grader over det forventelige.

Tager man de vejrhistoriske briller på, så viser det sig også, at 20 grader fra 15. oktober og frem er noget, der langtfra sker hvert år.

Skulle temperaturen nå 20 grader i eftermiddag, så vil det blot være femte gang siden 1874, at temperaturen stiger til så højt et niveau fra 15. oktober og frem.

Det er usædvanlig varme der blæser op over Danmark tirsdag. Foto: Hisham Ammar / Privatfoto

Sidste år havde vi i disse dage en helt ekstrem løvfaldssommer, som kulminerede 13. oktober, hvor temperaturen nåede 24,3 grader. Det blev den varmeste dag på den tid af året herhjemme. 15. oktober sidste år nåede temperaturen i Årslev på Fyn 21,7 grader i en række på syv dage fra 11. til 17. oktober, hvor temperaturen hver dag steg til over 20 grader.

Den højeste temperatur, der er målt herhjemme på denne årstid (fra 15. oktober og frem), er 23,5 grader 16. oktober 1949.

Nyd vejret tirsdag

Får man ikke nydt vejret tirsdag, så må man forberede sig på en række dage, hvor der igen kan komme en del regn. Både onsdag, torsdag og i weekenden skal regnvejr passere landet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App