TV 2 erfarer: Sådan kan AstraZeneca ifølge Sundhedsstyrelsen tilbydes danskerne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er op til politikerne at afgøre, hvorvidt danskerne mod sundhedsmyndighedernes anbefalinger skal kunne vælge vaccinen fra AstraZeneca.

Hvis vaccinen fra AstraZeneca fortsat skal være en mulighed for danskerne, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at den ordineres af de praktiserende læger.

Det fremgår af et oplæg, som styrelsen mandag formiddag har delt med Folketingets sundhedsordførere, og som TV 2 er i besiddelse af.

Den samlede vurdering fra Sundhedsstyrelsen er dog, at det ikke vil have nogen større betydning for epidemikontrollen. Og de understreger flere gange i oplægget, at den pågældende vaccine ikke anbefales.

Skulle der dog fra politisk side alligevel være et ønske om at tilbyde danskerne AstraZeneca-vaccinen, der for nylig skiftede navn til Vaxzevria, vil det være med en lang række forbehold, som det vil tage uger at afklare, skriver styrelsen.

- Samtidig vil gevinsten ved et tilbud, hvor borgere, der måtte ønske det, kan vælge at blive vaccineret med Vaxzevria, være mindre, desto længere tid der går, da det danske massevaccinationsprogram skrider hurtigt fremad, skriver Sundhedsstyrelsen.

Vaccinen droppet

Som det første land i verden besluttede de danske sundhedsmyndigheder sidste uge at tage vaccinen fra AstraZeneca ud af vaccinationsprogrammet.

Det skyldes dels, at Sundhedsstyrelsen konstaterede en sammenhæng mellem vaccinen og sjældne blodpropper, og dels at myndighederne ikke ønsker at løbe nogen risiko ved at bruge den, så længe smitten i Danmark er under så stor kontrol, som den er i øjeblikket.

Kort efter, at vaccinen udgik fra programmet, lød det fra Liberal Alliance, at det burde være op til den enkelte dansker at vælge, hvorvidt de ønskede vaccinen eller ej. Et forslag, som hurtigt fik opbakning fra Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.

Enhedslisten afviste som det eneste parti muligheden med det samme, mens de resterende partier forholdt sig mere afventede. Fra flere sider, herunder regeringens, lød det, at de ikke ville træffe nogen beslutning, før Sundhedsstyrelsen kom med forslag til, hvordan en model for forslaget kunne se ud.

Det er det forslag, som styrelsen mandag har sendt til partierne. Modellen skal drøftes på et møde klokken 14.


Nyhedsoverblik