Truer den tredje bølge sommerferien i udlandet?

Vi står et helt andet sted i pandemien nu, end vi gjorde sidste forår. Men tingene kan stadig nå at ændre sig inden sommerferien, siger to eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er sikkert mange danskere, som lige nu drømmer om en sommer, hvor vi atter kan rejse på ferie til Sydeuropa.

Men der er formentligt også mange, som ikke tør at købe en ferie af frygt for, at rejserestriktionerne ikke ændres, og man skal bruge halvdelen af sin sommerferie på at være i karantæne.

For selvom det generelt set går godt med smittetallene herhjemme, har mange lande i Europa lavet nye nedlukninger og skærpet restriktionerne.

Den tredje bølge raser. Og betyder det, at vi står over for endnu en sommer i Danmark, eller vil bølgen nå at aftage?

TV 2 har spurgt to eksperter om, hvilken sommer de vurderer, vi kigger ind i.

De understreger begge, at det er meget svært at give et præcist svar. Der er stadig knap tre måneder til sommerferien, og der kan nå at ske rigtig meget.

Er den tredje bølge en trussel mod udlandsrejser?

Nina Weis, professor i infektionssygdomme og overlæge på Hvidovre Hospital, er ikke i tvivl om, at vores sommerferie, og dermed vores mulighed for at rejse til udlandet, vil blive påvirket af pandemiens tredje bølge.

- Men man kunne forestille sig, at nogle europæiske lande til den tid er ude over den tredje bølge, fordi nogle af landene har været i gang med den tredje bølge i noget tid, siger hun og tilføjer:

- Det med at rejse oversøisk tror jeg ikke umiddelbart, der er nogen, som forestiller sig, er en mulighed.

Læs også
Spørg om coronavirus: - Hvordan får jeg coronapas, når jeg er fritaget for NemID?
Læs også
Spørg om coronavirus: - Hvordan får jeg coronapas, når jeg er fritaget for NemID?

Det er Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, enig i.

- Det tror jeg, Nina har fuldstændigt ret i. Tiden er selvfølgelig med os, siger han og forklarer, at den tredje bølge vil have en konsekvens for vores rejsemuligheder, hvis den stadig er udbredt i de lande, vi gerne vil rejse til.

- Hvis der stadig er masser af coronavirus i omløb til sommer i for eksempel Frankrig og Spanien, vil man nok ikke anbefale at rejse dertil, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

Han påpeger, at der også kan være lokale restriktioner i det land, man vil på ferie i.

- Og hvis der er masser af restriktioner, er der jo ikke noget at rejse til.

Hvordan kommer sommeren til at se ud sammenlignet med sidste år?

Selvom det er enormt svært at sige noget konkret om, hvilken sommer vi står overfor, står vi et helt andet sted i pandemien nu, end vi gjorde sidste forår.

Det mener begge eksperter.

- Udsigterne er bedre end sidste år. Der kunne vi jo slet ikke stille noget op. Det eneste, vi kunne gøre, var at holde god hygiejne og afstand og blive væk fra områder med meget smitte. Nu ruller vi vaccinerne ud, siger Hans Jørn Kolmos.

Nina Weis forklarer, at sommeren sidste år i højere grad var præget af, hvordan smittetallet var i andre lande, end hvordan det var i Dannmark. Smitten var ikke så høj herhjemme, fordi virussen ikke var nået så bredt ud i samfundet.

En situation der siden har ændret sig, så virussen nu er spredt i hele landet, ligesom den er i resten af landene i verden.

- Og nu har vi jo coronapasset herhjemme, men det er meget svært at spå om, hvordan andre lande vil gøre, siger Nina Weis.

Hans Jørn Kolmos forestiller sig, at man vil starte med at ændre på rejserestriktionerne til nogle lande, eksempelvis de skandinaviske lande, så danskere kan rejse dertil.

- Hvilke andre lande derudover er svært at gennemskue på stående fod, men jeg forestiller mig, at de skandinaviske lande er de første.

Hvad er afgørende for, om vi kan rejse uden restriktioner?

Men selv hvis andre europæiske lande lemper på restriktionerne, er der stadig karantæneregler, når man kommer retur til Danmark.

Med de nuværende regler er der ikke noget, som forhindrer folk i at rejse ud af Danmark, hvis bare man har tilstrækkeligt med tid til at gå i karantæne.

- Det kan sagtens være, at nogle af landene, vi gerne vil rejse til, når at komme ud på den anden side og dermed åbner op. Men det, vi ikke ved, er, om de danske myndigheder vil ændre på reglerne om karantæne i Danmark, lyder det fra Nina Weis.

quote - Udsigterne er bedre end sidste år. Der kunne vi jo slet ikke stille noget op

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi

Desuden er vaccinerne mod coronavirus vigtige for vores rejsemuligheder. For et coronapas med en negativ coronatest er ikke ligeså effektiv som et coronapas, hvor der står, at borgeren er færdigvaccineret mod covid-19.

- Vi må se, om landene i Europa når at få vaccineret tilstrækkeligt mange til, at det får en effekt, siger Nina Weis.

Ifølge Hans Jørn Kolmos er der en sandsynlighed for, at dem, som rejser til sommer, er vaccinerede.

- Det kan meget vel være, at det i virkeligheden er adgangsbilletten for at komme ud og rejse.

Internationalt coronapas

EU fremlagde i marts et udspil om et europæisk coronapas, der, som et supplement til det danske coronapas, skal gøre det muligt at rejse i hele EU under pandemien.

Noget, som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mente, skulle udvikles hurtigst muligt på trods af den tredje bølge.

- Passet er noget, der skal udvikles nu, men med henblik på, at det skal bruges senere, lød det fra Jeppe Kofod.

Læs også
April er koldere end normalt - får det betydning for smitten?
Læs også
April er koldere end normalt - får det betydning for smitten?

Ministeren sagde desuden, at vi med EU-passet igen kan begynde at bevæge os på tværs af EU's indre grænser på en sikker og forsvarlig måde.

Udenrigsministeriet kigger mod et vendepunkt

I et skriftligt svar til TV 2 fra Udenrigsministeriets pressetjeneste lyder det, at et vendepunkt for rejserestriktionerne kan komme juni, hvor alle borgere over 50 år, forventes at værre vaccinerede ifølge den seneste vaccinationskalender samtidig med, at det europæiske coronapas forventes indfaset.

- Man kan godt bestille sommerferie til udlandet. Men man skal altid sikre sig, at man kan få pengene retur, hvis det viser sig, at man alligevel ikke kan rejse grundet rejserestriktionerne. Foreløbigt er restriktionerne blevet forlænget indtil 20. april, lyder det fra ministeriets presseafdeling.

Udenrigsministeriet forventer at komme med opdaterede rejserestriktioner senest 15. april.


Nyhedsoverblik