Tropenat - vi har haft sommerens varmeste nat

Det er den fjerde tropenat, vi har i forbindelse med den igangværende varmebølge over Danmark - og den hidtil varmeste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom man har sovet med åbne vinduer, har det for mange sikkert været en varm nat, hvor man har ligget og vendt sig under dynen.

Især langs kysterne i den sydlige del af landet har temperaturen blot været nede omkring 20 grader, og et enkelt sted holdt temperaturen sig endda over 20 grader hele natten.

Det var ved Kegnæs på det sydlige Als, hvor termometeret i de tidlige morgentimer kortvarigt viste 20,8 grader.

Laveste temperaturer natten til søndag.
Laveste temperaturer natten til søndag. Foto: TV2 VEJRET/Grafik

Det er den fjerde tropenat, vi har i forbindelse med den igangværende varmebølge over Danmark, men ingen af dem overgår nattens 20,8 grader ved Kegnæs, der er sommerens hidtil højeste minimumstemperatur målt noget sted i landet.

Køligt inde i landet

Flere andre steder langs kysterne i den sydlige del af landet og i Kattegat var det også en varm nat med temperaturer omkring 18-19 grader flere steder.

I den indre del af Jylland og i bunden af de østjyske fjorde var det dog en betydeligt køligere nat med temperaturer på blot ti grader.

Bygholm ved Horsens var det koldeste sted med 9,2 grader.

Varmt badevand giver varme nætter

Det varme vejr med tropenætter langs kysterne er et rigtigt dansk sensommerfænomen, når vandet i de danske farvande holder på varmen i nattetimerne, og efter en lang periode med varmt vejr har sendt vandtemperaturen op over 20 grader.

Det er netop tilfældet i øjeblikket, hvor man langs kysterne kan nyde badevandstemperaturer, der flere steder i landet lørdag nåede hele 24 grader.

Selvom nattens 20,8 grader ved Kegnæs er usædvanligt varmt for en temperatur midt om natten, så har vi tidligere oplevet endnu varmere tropenætter.

I august 1997 blev der på Christiansø målt 23,0 grader, der er alle tiders varme tropenat i Danmark, men så sent som i den varme sommer 2018 nåede temperaturen både i Rønne og ved Kegnæs kun akkurat lidt længere ned, da der blev målt 22,9 grader.