Tørkeindekset er i top - men ugens regn vil gavne naturen

Kraftige byger har generelt sænket tørkeindekset, men nogle steder er der ikke faldet en dråbe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange har nydt sidste uges solrige og varme vejr, som i weekenden endelig gav noget regn til den trængte natur. Det er dog langt fra hele landet, der har fået regn.

Derfor er der fortsat brandfare. Nogle steder i Nord- og Østjylland, Østfyn, Midtsjælland og på Bornholm er tørkeindekset fortsat på 10, som er det maksimale tørkeindeks.

Gennemsnittet for tørkeindekset for hele landet lyder på 9,4. Det kan oversættes til, at jorden i Danmark generelt mangler 94 millimeter regn for at blive mættet.

 
  Foto: TV2 GRAFIK / Kilde: DMI

Normalt ligger tørkeindekset på 6-7 på denne årstid. På ovenstående tørkekort kan man se weekendens kraftige byger lokalt har hjulpet på tørkeproblemet. Bygelinjen fra Ringkøbing Fjord til Als gav stedvis over 30 millimeter regn.

Søndag blev der registreret skybrud ved Hornbæk i Nordsjælland. Her faldt der i alt 24 millimeter regn, hvoraf 16 millimeter faldt på 30 minutter. Denne byge kan også anes på tørkekortet.

Prognose af samlet mængde regn i uge 27.
Prognose af samlet mængde regn i uge 27. Foto: GRAFIK / TV 2 VEJRET

Denne uge vil være præget af vestenvind, hvor der indimellem kommer regn og byger fra vest.

Prognosen viser, at man kan forvente omkring 50 millimeter regn i Vestjylland og generelt omkring 25 millimeter i de øvrige landsdele. Det vil sænke tørkeindekset til nær det "normale niveau" for årstiden.

På Bornholm ventes kun omkring 5 millimeter, så her ser tørkeproblemet ud til at vokse. Fordampningen vil nemlig overstige tilførslen af regn.