Syv råd til at gøre juletraditionerne corona-sikre

Juletraditioner er enormt vigtige for danskerne, men pandemien ændrer på mange af dem. En række eksperter har bud på nye løsninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En juleaften kan gå fra at være rigtig hyggelig til at få et ærgerligt eftermæle, hvis coronasmitte spreder sig mellem gæsterne. Og i år bliver julen anderledes for at undgå netop det.

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med regeringen og myndigheder slået fast. Blandt andet ved at indføre en række nye restriktioner og komme med anbefalinger til, hvad man kan gøre for at mindske smitterisikoen i julen.

Julen er helt særlig

Helt generelt er traditionerne i juletiden ”helt vildt vigtige” for danskerne, siger Anne-Mette Marchen Andersen, museumsinspektør på Nationalmuseet.

- Man vender tilbage til de samme traditioner år efter år, og mange af os har en forståelse af og et ønske om, at julen skal være rar. Noget af det, vi ser, at folk gemmer, er legetøj, brudekjoler og særligt julepynt. Det er svært at skille sig af med, siger hun.

Anne-Mette Marchen Andersen har peget på en række juletraditioner, som de fleste danskere har til fælles, og TV 2 har fået en række corona-eksperter til at gennemgå, hvordan man kan gøre dem coronavenlige.

Gode råd til at mindske smitterisikoen i julen:

Hvad kan jeg gøre, når jeg handler?

Kan jeg gå i kirke i julen?

Bør jeg blive testet forud for juleaften?

Hvor mange må jeg holde jul med?

Hvordan håndterer vi bedst middagen?

Kan vi danse og synge om juletræet?

Kan jeg gå til julefrokost i juledagene?