¨

Svinger med op til 325 km/t: Se MHI Vestas' mega-mølle

00:41

MHI Vestas' nye kæmpevindmølle er ikke bare en jobmotor i Lindø og Nakskov. Det er også verdens største havvindmølle.

I samarbejde med tv2.dk

Navnet er ikke specielt mundret på MHI Vestas' nye kæmpehavvindmølle, der skaber masser af job i både Nakskov og Lindø. V164-8MW hedder den.

Men de 8 megawatt, som havvindmøllen yder, betyder, at den kan forsyne over 8000 husstande med strøm. Et tal der kan blive endnu højere i takt med, at den bliver forbedret.

Samtidig måler den mere 220 meter fra bunden og op til den øverste vingespids. Og det gør møllen til en basse der vejer 1.300 ton, svarende til vægten af godt 1000 biler.

Alene vingerne på møllen er enorme. 80 meter måler hver vinge, ligesom den vejer 35 ton. Og når der er gang i den, svinger de med 325 kilometer i timen, hvis man måler ved vingespidsen.

Stor efterspørgsel efter havvindmøller

Og det er ikke ren blær, når Vestas har lavet så stor en mølle. For der er stor efterspørgsel efter de store havvindmøller i særligt de tætbefolkede lande, hvor der ikke er samme plads landvindmøller.

- Derfor skal man ud på havet, og derfor ser vi stor efterspørgsel fra lande som Tyskland, Storbritannien og Holland, siger TV 2’s erhvervskommentator Ole Krohn.

Vestas laver vindmøllen sammen med japanske Mitsubishi, i datterselskabet MHI Vestas, der har eksisteret i godt 3 år, og den nye kæmpemølle er den foreløbige kulmination på det samarbejde.

Om V164-8MW

  • Højde til vingespids: 220 meter
  • Højde til tårnet: 136 meter
  • Vingens længde: 80 meter
  • Samlet vingefang: 164 meter
  • Vægt pr. vinge: 35 ton
  • Hastighed på vingespids: 325 km/t

Den vejer i alt 1.300 ton. Det svarer til omkring 1.000 biler.

 

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App