Statsministeren: Coronarestriktioner er snart fortid

1. februar er det slut med de mest indgribende coronarestriktioner i Danmark. Sygdommen betragtes ikke længere som en samfundskritisk sygdom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen lader de mest indgribende coronarestriktioner udløbe tirsdag 1. februar.

- I aften og i dag er en milepæl. Vi står med en utroligt god nyhed, vi kan fjerne de sidste coronarestriktioner, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet onsdag aften.

quote Det er nødvendigt at være godt forberedt

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Vi er gennem den kritiske fase, siger hun.

På pressemødet slår hun også fast, at det blandt andet er den høje vaccinetilslutning, der gør, at vi er her i dag.

- Den høje tilslutning til vacciner viste sig at blive det, som vi troede: Nemlig vores supervåben, og det har givet os et stærkt værn imod den smitte, der stadig er i vores samfund.

- Derfor har regeringen besluttet, at coronavirus ikke længere skal betragtes som en samfundskritisk sygdom, siger Mette Frederiksen.

Det betyder en samfundskritisk sygdom:

Fjerde stik måske nødvendigt

Selvom vi er et godt sted lige nu, så skal vi også være godt forberedt på fremtiden, slår statsministeren fast. Vi er nemlig på vej mod forår og sommer, hvor også vejret er på vores side. Men på den anden side venter endnu en vinter, og her trives virus bedst.

- Det er nødvendigt at være godt forberedt. Det er muligt, at vi igen skal vaccineres, siger statsministeren og udelukker ikke, at fjerde stik kan blive nødvendigt for alle.

På pressemødet deltager også sundhedsminister Magnus Heunicke (S), direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og faglig direktør i Statens Serum Institut, Thyra Grove Krause.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller, at regeringen i dag har holdt møde med alle Folketingets partier, og der er entydig opbakning til at droppe kategoriseringen af covid-19 som samfundskritisk sygdom og dermed afskaffe restriktionerne.

Pressen er samlet i Spejlsalen i Statsministeriet til pressemøde onsdag aften.
Pressen er samlet i Spejlsalen i Statsministeriet til pressemøde onsdag aften. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vaccine, test eller tidligere smitte ved indrejse

Én restriktion er der dog ikke enighed om enten at videreføre eller afskaffe sig endnu.

Sundhedsministeren siger nemlig, at det er forventningen, at der fortsat skal gælde regler for indrejsende, som ikke er vaccineret eller tidligere smittet.

- Det er sådan, at Epidemikommissionen har indstillet, at der fortsat skal være regler for test med mere ved indrejse i foreløbig fire uger. Det kræver, at Folketingets partier giver opbakning til det, siger Heunicke.

Det ventes afgjort fredag.

- Det skal værne os imod nye varianter, siger han.

Test inden store sammenkomster

Samtidig anbefaler myndighederne fortsat, at man tager en hjemmetest, inden man skal være sammen med mange mennesker - især hvis der er særligt sårbare iblandt.

Der vil også fortsat være mulighed for PCR-test, så man kan få bekræftet sin positive hjemmetest.

- Myndighederne fastholder en stærk epidemiovervågning, siger Magnus Heunicke.

Statsministeren brugte også pressemødet på at takke danskerne for indsatsen, her hvor det næsten er to år siden, den første dansker blev testet positiv for coronavirus.

- Når vi er kommet så langt og så hurtigt, så er det altså resultat af en kraftpræstation af os alle sammen. Den enkelte danskers adfærd, siger statsministeren.

- Tak. Tak til at så mange tog ansvaret på sig. Tak til alle, der har taget imod vaccinerne. Tak til alle jer der har passet på hinanden og på vores fællesskab og vist det samfundssind, som vi ikke har kunnet være foruden.