SSI: Smitten vil stige til vinter - ét scenarie viser 4000 smittede om dagen

Ekspert og tidligere medlem af gruppen tror ikke, at vaccinetilslutningen i Danmark bliver meget højere. Det har gruppen ellers regnet på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man er en af dem, der har frygtet, at efteråret vil byde på en smittestigning som den, vi så sidste år, der førte til omfattende nedlukninger, aflysninger af samtlige julefrokoster og mundbind, så kan man næsten ånde lettet op.

Til at begynde med.

En ekspertgruppe under Statens Serum Institut (SSI) har mandag præsenteret fire scenarier for, hvordan epidemien vil udvikle sig. Det skriver SSI i en pressemeddelelse og en tilhørende rapport.

Og i alle scenarierne taber epidemien fortsat pusten i starten.

Efter et stykke tid vil man i stort set alle scenarierne se en stigning i antallet af smittede og indlæggelser i løbet af efteråret.

Det værste scenarie viser, at der kan være over 4000 dagligt smittede i løbet af dette efterår og vinteren. Det var så mange, der blev smittet, da epidemien var allerværst.

quote Vi kommer ikke meget længere med vaccinerne

Viggo Andreasen, lektor i matematik og fysisk på RUC

I det scenarie har man regnet med, at samfundsaktiviteten øges, og at andelen af vaccinerede var det samme som omkring starten af september – nemlig 82 procent af alle over 12 år. Det er dog højere nu. Det vil primært være de uvaccinerede, der bærer smitten.

Det mildeste scenarie med den nuværende samfundsaktivitet viser, at vi kan komme op på omkring 1500 dagligt smittede senere på året. Også her er det primært de uvaccinerede, der driver smitten.

Tilslutningen bliver ikke højere

Ifølge rapporten kan det dog tilskrives sæsoneffekten og øget aktivitet i samfundet med udfasede coronarestriktioner.

De mere positive udsigter sammenlignet med sidste efterår skyldes, at der er mange, der er blevet vaccineret. Ifølge Viggo Andreasen, lektor i matematik og fysisk på RUC og tidligere medlem af ekspertgruppen, er knap 87 procent af danskere over 12 år i skrivende stund blevet vaccineret.

Men det er ikke helt nok, siger han.

- Vi kommer ikke meget længere med vaccinerne. Til gengæld er det primært børn og unge, der endnu ikke er vaccinerede, og de bliver ikke særlig syge med corona, siger han.

Af den årsag vil det ikke være muligt at få epidemien til at gå helt i sig selv.

- Der, hvor man kan blive nervøs, er, at det kan gå ud over enkelte individer. Gruppen af børn og unge kan smitte videre til andre dele af befolkningen, siger Viggo Andreasen og understreger, at det er særligt vigtigt, at smitten bliver holdt fra sårbare og ældre.

Dog forventes indlæggelserne at være af kortere varighed end i foråret, og derfor vil sundhedsvæsenet ikke være ligeså presset, skriver ekspertgruppen.

Viggo Andreasen tilføjer, at der denne gang er god tid til at reagere, fordi epidemien udvikler sig langsomt.

Delta kan gennembryde

Hvert scenarie, som rapporten præsenterer, er baseret på en kombination af to faktorer: Vaccinetilslutning og samfundsaktivitet.

Camilla Holten Møller, der er læge i SSI og leder af ekspertgruppen, understreger, at selv små ændringer har store effekter.

- Selv mindre vedvarende ændringer i aktiviteten i befolkningen har stor betydning for epidemiens udvikling. På samme måde er vaccinationstilslutningen også en vigtig faktor, siger hun i pressemeddelelsen.

Læs også
Influenzavaccinerne står for døren - se, hvor du kan få vaccinen
Læs også
Influenzavaccinerne står for døren - se, hvor du kan få vaccinen

Men øget vaccinetilslutning alene er ikke nok til at få epidemien til helt at dø ud. Det ses i et af scenarierne, der har regnet på stor vaccinetilslutning samt forøget samfundsaktivitet, vil der ses en stigning i både smitte og indlæggelser.

Det skyldes, at deltavarianten er en såkaldt ”gennembrudsvariant”. Det betyder, at det er en variant, der kan smitte selv dem, der har fået vaccinen.

Bagom modellerne

Rapporten tager udgangspunkt i en tilslutning på 82 procent for alle målgrupper over 12 år, som var billedet 5. september. Men SSI anbefaler, at 90 procent af befolkningen lader sig vaccinere.

Det tal har ekspertgruppen derfor også brugt i et par af scenarierne.

Læs også
Danmark får leveret syv millioner doser af skrottet vaccine
Læs også
Danmark får leveret syv millioner doser af skrottet vaccine

Samtidig er rapporten udarbejdet før 10. september, som er den dag, alle restriktioner blev hævet. Derfor har man også regnet med en aktivitetsforøgelse på 10 procent for at indlemme udviklingen i modellerne.


Nyhedsoverblik