Solrig weekend i vente: Sådan beskytter du dig mod den skarpe forårssol

Forårssolen er over os igen. Derfor har TV 2 samlet de bedste solbeskyttelsesråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Timingen kan ikke blive meget bedre. Det er weekend, og solen kommer til at vælte ind over landet.

Temperaturerne vil nærme sig noget, der ligner ægte forår. Helt op til 20 grader kan det blive. Så find hat, solbriller og ikke mindst solcreme frem og nyd det gode forårsvejr.

Inden du bliver alt for vild i varmen og render ud i den, så husk lige at beskytte dig mod solen. Hvordan du bedst gør det, har vi samlet syv råd til.

1: Søg skygge

Sloganet fra Kræftens Bekæmpelse lyder: Flyt hyggen i skyggen. Og det skal du gøre mellem 12 og 15, hvis UV-indekset er mere end tre.

2: Brug en håndfuld solcreme 

Uanset, hvor højt UV-indekset er, så skal du huske solcremen på steder, hvor din hud ikke er dækket til.

Til kroppen anbefaler skønhedsekspert Annette Kirstine Poulsen at smøre sig ind hvert tyvende minut. Ligger man i direkte sol, er det vigtigt med et tykt lag. Til hele kroppen skal der cirka bruges en håndfuld. 

Rapsmark i Brorfelde
Læs også
Varmt forårsvejr: 20 grader til de heldige
Rapsmark i Brorfelde
Læs også
Varmt forårsvejr: 20 grader til de heldige

I ansigtet har mange kvinder solfaktor i deres ansigtscreme, men ligger du i fuld sol er det ikke nok, for typisk tager du ikke en stor nok klat ansigtscreme i ansigtet til, at det beskytter nok. 

3: Brug faktor 15 eller derover

Solcremens faktor siger noget om, hvor meget sol, der kan trænge igennem. Jo højere faktor, jo mindre sol trænger igennem.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge faktor 15, når man er i Danmark, men opholder man sig i direkte sol, anbefales en højere faktor. Hvis man er meget lys i huden eller på ferie sydpå, skal man skrue op for faktoren.

4: Solhat og tøj er vigtigt

Når solen står højest, skal du sørge for at dække dig til og anvende en solhat.
Solhatten er vigtig, fordi den både beskytter ører, hoved, nakke og ansigt, som alle er udsatte områder.
Med hensyn til tøj skal du sørge for, at det beskytter nakke, overkrop, overarme og lår.

5: Kig på din hudtype

Der er forskel på, hvor meget beskyttelse, vi har behov for - det afhænger af din hudtype. 

Hudtyperne deles op i seks typer, der går fra de fregnede til de sorte. De sorte kan tåle meget mere end de helt fregnede. De fleste danskere hører til i den lyse kategori, hvor det anbefales at bruge solcreme og følge solrådene ved UV-indeks 3.

6: Vær opmærksom på dit barn

Det er særlig vigtigt at beskytte børn i solen. Hvis børn får solskader tidligt i livet, forhøjer det nemlig risikoen for hudskader og kræft senere i livet.

Grundlæggende gælder de samme solråd som for voksne. Dog bør små børn aldrig være i direkte sol, så væn dem til at lege i skyggen.

Vær også opmærksom på, at dit barn får solcreme på, når det er i institution. Mange institutioner har en solpolitik, så vær opmærksom på, om din institution også har det.

7: Undgå hormonforstyrrende stoffer

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man køber solcreme med miljømærket Svanen, Astma-Allergi. Så er produktet uden indholdsstoffer, som kan være problematiske for dig både når det kommer til sundhed og miljø.


Nyhedsoverblik