Sjældne sommerfænomener kan ses fra Danmark i nat

Er du alligevel ude sommernatten, så kig op. Nordlys og lysende natskyer kan vise sig på nattehimlen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En flot og klar sommernat giver mulighed for at se to imponerende fænomener, som kan opstå på nattehimlen over Danmark i nat.

Er man heldig, kan man se både nordlys og lysende natskyer fra midnat og frem til en time før solopgang.

Nordlys er på denne tid af året en sjældenhed. Det skyldes de lyse nætter. Men en geomagnetisk storm, der i dette døgn rammer Jorden, kan trods den relativt korte og lyse nat give mulighed for at se nordlyset i horisonten mod nord.

Det er et soludbrud fra et hul i Solens korona, som har udsendt en sky af elektrisk ladet plasma, som nu rammer Jorden, og ved mødet med Jordens magnetfelt opstår nordlyset.

Stor chance for nordlys i nat

Ifølge det amerikanske center for rumvejr, så er der natten til lørdag stor chance for en geomagnetisk storm.

I Danmark kan nordlyset normalt ses ved moderate geomagnetiske storme, og prognoserne forudser netop en moderat geomagnetisk storm på Jorden, som vil vare hele den kommende nat. 

 
 
Foto: Adrien Mauduit

Vejret arter sig til at se nordlys

På trods af de lyse nætter giver det klare vejr gode muligheder for at se nordlyset, hvis det kommer. 

Vil man se nordlyset, skal man finde et sted uden alt for meget lys, have frit udsyn mod nord - og så i øvrigt have god tålmodighed.

Selv om Månen var fuld i tirsdags, så vil den ikke genere specielt meget.

Den står først står op ved midnatstid og gør det i sydøstlig retning, og så forbliver den relativt lavt på himlen natten igennem.

Også mulighed for at se lysende natskyer

Ud over nordlys kan man også komme til at se fænomenet lysende natskyer, som er skyer dannet i 80 til 100 kilometers højde, som solen kan skinne på, selv lang tid efter den er gået ned.

Lysende natskyer er et sommerfænomen, som netop nu begynder og allerede er set fra Danmark.

De lysende natskyer, som dannes over de polare egne kan i øvrigt kun ses fra vore breddegrader. Længere mod nord er det for lyst, og længere mod syd kan skyerne slet ikke ses.

De lysende natskyer kan ses fra omkring en times tid efter solnedgang og fremstår som hvide tynde skyer i horisonten mod nord og nordvest. 

Måske er man så heldig at kunne se begge fænomener samtidig - både nordlys og lysende natskyer.