SF kræver ministeren på banen i sag om pressede sygeplejersker

Den øverste minister for sundhedsområdet har et ansvar, mener SF.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sygeplejerskerne på Holbæk Sygehus er så pressede, at Dansk Sygeplejeråd frygter, at det kan ende med dødsfald.

- Det er ret alvorligt, at man ikke kan garantere for patienternes liv. Det skal man bare kunne, og det skal der rettes op på hurtigst muligt, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark, til TV 2.

Derfor vil han nu bede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om en redegørelse for forløbet. 

Regionen indkalder til møde

Holbæk Sygehus hører til Region Sjælland, hvor man nu fra regionsrådsformandens side indkalder til ekstraordinært møde i regionens forretningsudvalg.

- Vi tager det selvfølgelig meget alvorligt, når vores medarbejdere er særligt pressede, og det gør vi også her. Det tager vi selvfølgelig politisk action på med det samme, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (Soc.dem.) til TV ØST. 

Ifølge SF er der dog også brug for at drøfte arbejdsbyrden på Christiansborg: 

- Det er fornuftigt, at regionsrådsformanden kalder til møde, men jeg mener også, at den øverste minister for hele sundhedsområdet har et ansvar, siger Jacob Mark.

Massivt arbejdspres

Det er blandt andet  "massive" overbelægninger, der ifølge Dansk Sygeplejeråd skaber øget arbejdspres på den medicinske afdeling på Holbæk Sygehus. Det har fået rådet til at lave en indberetning til Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Hos Dansk Sygeplejeråd lyder det, at sådan en indberetning aldrig har været taget i brug før. Man kalder det også "meget alarmerende": 

- Vi frygter enten, at patienterne dør, fordi der ikke er personale nok til at hjælpe dem, eller der optræder meget alvorlige komplikationer. Vi vurderer, at der er en betydelig risiko for patientsikkerheden ved de situationer, som sygeplejerskerne beskriver for os, siger næstformand Dorte Steenberg fra Dansk Sygeplejeråd til TV ØST.

Vil fralægge sig ansvar

I kølvandet af indberetningen fra Dansk Sygeplejeråd har sygeplejersker på afdelingen fået mulighed for at indsende en erklæring til ledelsen, hvor de fralægger sig ansvaret for det arbejde, de skal til at udføre.

Det kan bruges i ekstreme situationer, hvor sygeplejerskerne ikke føler, at der er tilstrækkeligt med fagligt personale på arbejde.

Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant siger til TV ØST, at der mangler op mod 35 sygeplejersker på afdelingen. 

- Vi går hjem hver dag med frygten for, at der er nogen, der klager over den behandling, de har fået, som sygeplejerskerne på gulvet ikke har nogen mulighed for at ændre på, siger fællestillidsrepræsentant Annette Møller til TV ØST.

Holbæk Sygehus' vicedirektør, Knut Borch-Johnsen, siger til TV ØST, at man i sygehusets ledelse er klar over arbejdspresset på afdelingen. Han ser erklæringen fra sygeplejerskerne som et udtryk for belastningen af medarbejderne på afdelingen.

Lige nu er sygehuset desuden i gang med at rekruttere nye sygeplejersker til afdelingen, siger han:

- Jeg kan ikke love lige nu, at vi på meget kort bane får rekrutteret alle dem, vi gerne vil have, og vi kan godt komme til at stå i den situation, at vi er nødt til at supplere med personale med anden uddannelse. Og så skal vi sikre at sygeplejerskerne koncentrerer sig om de sygeplejefaglige opgaver. Det er det, vi gør. Vi arbejder intensivt på rekruttering.