Se tre dages vejr på ét billede

Allerede nu kan de næste dages vejr ses over Atlanten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De kommende tre dages vejr er allerede 'dannet' og kan ses hvis man ser det hele lidt fra oven.

Søndagens vejr befinder sig lørdag eftermiddag over de Britiske Øer, hvor der falder småregn og vinden er vestlig med tøvejr.

Længere ude over Atlanten finder vi mandagens vejr. Her befinder et større lavtryk sig med tilhørende fronter som vil give os nedbør i starten af den kommende uge.

Lavtrykket mandag vil dog møde 'modstand' når det nærmer sig Danmark, i form af et højtryk der langsomt bygges op øst for os, og derfor gå i stå nær landet.

Jetstrømmene dikterer vejret

De kommende dages vejr kommer fra vest, og styres af vindene i stor højde - de såkaldte jetstrømme.

Jetstrømmene er lokale bånd af særligt kraftige vinde, som bugter sig hele vejen omkring jordkloden. Og der findes to udgaver.

Den vi har over os i øjeblikket, er den polare jetstrøm, mens den anden udgave er den subtropiske jet, som ligger længere mod syd på højde med Middelhavet og Nordafrika.

På den sydlige halvkugle ser man samme billede - blot vendt på hovedet.

Dannes på grænsen mellem vinter og sommer

Vores polare jet dannes ved, at der er store temperaturforskelle over kort afstand nede på jorden. 

En temperaturforskel nede ved jorden forplanter sig nemlig opad og bliver til en trykforskel oppe i mange kilometers højde. Og det er trykforskellen, der sætter luften i bevægelse med til tider flere hundrede kilometer i timen.

Samtidigt er de kraftige vinde med at til 'drive' de store vejrsystemer fra vest mod øst, og som er dem som giver Danmark sit foranderlige vejr.