¨

Rekordåret 2018 - et vejrår, vi aldrig glemmer

Mange nød badevandet ved Hestehovedet Strand, tirsdag den 24. juli 2018 blev vandet målt til 26 grader. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Rekordvarmen gav danskerne mange glæder, men også store udfordringer i 2018.

I samarbejde med tv2.dk

Den varme, tørre og nærmest uendeligt lange sommer bliver formentlig det vejrminde om 2018, der vil stå klarest i fremtiden. For nogle var det fantastisk, for andre gav varmen store udfordringer.

Sommeren bød på den ene rekord efter den anden. Der var hele 71 ægte sommerdage. Antallet af solskinstimer taler for sig selv.

I 2017 var der 588 solskinstimer i de tre sommermåneder. I 2018 var der hele 802 solskinstimer, og dermed blev det den solrigeste sommer nogensinde. Faktisk skinnede solen i gennemsnit over ni timer hver eneste dag.

Slot truet af tørke

Mange steder skabte varmen problemer. For eksempel på Egeskov Slot. Når vandstanden falder, er der risiko for, at der kan komme luft ind under slottet, og det kan få de gamle egetræsstolper til at gå i forrådnelse og bringe selve slottet i fare.

Badegæsterne på landets strande nød varmen, men skulle passe på ikke at dyppe fødderne i de giftige blågrønne alger, som også nød godt af det varme vand.

Tørken gjorde også store områder brandfarlige. Flere steder fik ilden fat. For eksempel i Store Vildmose, hvor der brændte et område svarende til 70 fodboldbaner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den varme sommer forhøjede risikoen for markbrande markant. Arkivfoto. Foto: Henrik Larsen

Alene i maj, juni og juli var der mere end 2000 naturbrande, hvilket er langt over det normale niveau.

Åben ild blev forbudt

Dermed blev sommeren 2018 også sommeren, hvor åben ild blev forbudt. Hekse blev sendt af sted uden ild til Sankt Hans, og grillpølserne måtte steges på en pande inde i køkkenet i stedet for på grillen udenfor på grund af afbrændingsforbuddet i mange kommuner.

Fra husejerne begyndte forsikringsselskaberne at høre om tørkeskader. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere steder i landet opstod der brande på markerne. Her er der gået ild i en mark ved Ringsted. Arkivfoto. Foto: Henrik Larsen

Skovbrande spredte sig over hele verden, blandt andet i Grækenland, og også Sverige var hårdt ramt. Her havde man den værste skovbrand i 200 år, og i et forsøg på at fjerne ilten kastede det svenske luftvåben bomber mod brandene.  

85 omkom i skovbrande

Californien havde den største skovbrand i statens historie. Næsten 14.000 huse brændte ned. Et område på størrelse med Bornholm stod i flammer, da det var værst. Mindst 85 mennesker mistede livet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vandet fordampede tørlagde dele af Nakskov Indrefjord. Arkivfoto.  Foto: TV ØST

I Danmark fik vi også vores uvejr undervejs. Og selvom vi ikke får så vilde skypumper i Danmark, kan der godt være sug i de danske hvirvelvinde.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App