Regeringen er positiv overfor regional genåbning

Tidligere på ugen har Venstre, Konservative, erhvervslivet og borgerlige borgmestre talt for en regional genåbning af steder med lav smitte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Indtil videre har regeringen sagt, at man synes, at en regional genåbning er en dårlig idé.

Men det er ikke længere meldingen.

Sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) fortæller, at regeringen nu er positivt indstillet overfor tiltaget.

- Vi har sagt, at det var for tidligt at kigge på (en regional genåbning, red.), men generelt vil jeg sige, at det kan være en god metode til at lave en forsigtig og kontrolleret genåbning af samfundet, hvor man kan åbne op de steder, hvor det vil være sikkert at gøre det, lyder det fra sundhedsordføreren.

quote Det er og kan være et godt redskab til at lave en forsigtig genåbning

Rasmus Horn Langhoff (S), sundhedsordfører

- Jeg kan ikke stå og love noget, fordi den britiske variant ligger og lurer, men det er og kan være et godt redskab til at lave en forsigtig genåbning.

Hvad gør I helt konkret, og hvad er tidshorisonten?

- Jeg synes, at det er interessant at få kigget på nogle beregninger på, hvordan man kunne kigge på en regional genåbning, siger Rasmus Horn Langhoff.

Læs også
Sygehusdirektører får kritik fra politikere: - Det her er en løftet pegefinger
Læs også
Sygehusdirektører får kritik fra politikere: - Det her er en løftet pegefinger

Hvad, der præcis skal til, før regeringen vil åbne, kan sundhedsordføreren ikke svare på. Han henviser til, at det bør bygge på råd fra den faglige referencegruppe.

Og netop den faglige referencegruppe mødes torsdag aften.

12 kommuner ligger nu under grænsen for 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Eksperter kalder på genåbning

Hvis en kommune eller landsdel har et lavt smittetryk, bør man se på muligheden for lokale genåbninger af for eksempel skoler og biblioteker. Det siger flere eksperter til TV 2.

Ifølge professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet bør man overveje regionale genåbninger, når de nuværende restriktioner udløber 28. februar. Han nævner som eksempler ældre skoleklasser og biblioteker.

- Med mindre regionale åbninger vil vi kunne se, hvad der sker, hvis man løsner restriktioner i et område med lavt smittetryk og så vurdere derefter. Hvis det virkede sikkert, kunne man udrulle til øvrige landsdele, siger han til TV 2.

Slagelse Sygehus.1
Læs også
Færre indlagte får Region Sjælland til at drosle yderligere ned i sit corona-beredskab
Slagelse Sygehus.1
Læs også
Færre indlagte får Region Sjælland til at drosle yderligere ned i sit corona-beredskab

På Bispebjerg Hospital stemmer overlæge på intensivafdelingen Christian Wamberg i og kalder det en god ide.

- Vi har lav smitte i nogle regioner, og derfor må vi kigge ind i en intelligent og regional genåbning af forskellige sektorer, hvor vi i god tid kan vurdere, om det er en god ide, eller lukke ned igen.

Christian Wamberg pointerer, at sundhedsvæsenet er forberedt på en eventuel stigning i smitte, hvis det skulle ske.

- Hvis vi skal lave øvelsen med at balancere smitte i samfundet, så er sundhedsvæsenet klar til mere. Så jeg synes, vi skal til at åbne samfundet igen. Vi kan ikke vente på, at alle er færdigvaccineret.

Corona arbejdsskade
Læs også
Kontakttallet er steget til 1,0 - andel af britisk coronamutation vokser
Corona arbejdsskade
Læs også
Kontakttallet er steget til 1,0 - andel af britisk coronamutation vokser

SSI: Lokale genåbninger kan sprede smitte

Hos Statens Serum Institut (SSI) regner man hele tiden på forskellige muligheder for genåbning, hvor flere vaccinationer også medregnes. Men ens for alle scenarier er, at den britiske mutation B1117 har ændret de forskellige scenarier for genåbninger, de tidligere har arbejdet med.

- Når vi åbner mere, så løber smitten meget stærkt, særligt i de store sektorer i samfundet. Og det gælder også, selvom man målretter lokalt, hvor der er lav smitte i øjeblikket, siger Henrik Ullum, direktør i SSI, til TV 2.

Ikke desto mindre bliver der også regnet på lokale genåbninger, siger Henrik Ullum.

Erfaringerne fra efterårets smittebølge betyder også, at man hos Statens Serum Institut kun vil gå så hurtigt frem, at en ny smittebølge kan bremses hurtigt igen. Men med forårets komme er der alligevel grund til optimisme.

- Der er masser af håb forude. Vi nærmer os foråret, bedre vejr hjælper på epidemikontrollen, mens vi får langt flere vacciner leveret de næste måneder. Så der er lys for enden af tunnellen.


Nyhedsoverblik