Råd vil have kørselsfradraget afskaffet

Flere af Folketingets partier melder sig klar til at ændre befordringsfradraget. Det Økologiske Råd opfordrer til, at fradraget afskaffes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over en million danskere får hvert år kørselsfradrag for transporten til og fra arbejdet. Men det skal være slut, hvis det står til Det Økologiske Råd.

- Helt overordnet set mener vi, at befordringsfradraget er et fejlskud, som langsomt bør udfases. Det giver øgede transportmængder, fordi folk simpelthen kører længere, end de ellers ville. Det betyder øget trængsel omkring byerne, øget luftforurening, og det betyder også noget for klimabelastningen, siger transportpolitisk medarbejder Jeppe Juul fra Det Økologiske Råd.

20161204-132923-a-1920x1269we.jpg
Læs også
Kørselsfradraget falder i 2020
20161204-132923-a-1920x1269we.jpg
Læs også
Kørselsfradraget falder i 2020

Sidste år blev der samlet set givet 19,1 milliarder kroner i befordringsfradrag til 1,1 millioner danskere. Det viser tal som Skattestyrelsen har lavet til TV 2.

- Problemet med befordringsfradraget i forhold til klimaet er, at det medfører ekstra kørte kilometer. Og dermed ekstra afbrænding af benzin og diesel og dermed ekstra CO2 udledning. Så det er jo et af de steder i samfundet, hvor vi aktivt bruger penge på at øge vores CO2 udslip. Det er jo ikke hensigtsmæssigt – især ikke i den klimamæssige situation, som vi er i, siger Jeppe Juul fra Det

quote Det betyder øget trængsel omkring byerne, øget luftforurening, og det betyder også noget for klimabelastningen

Jeppe Juul, transportpolitisk medarbejder, Det Økologiske Råd

Økologiske Råd.

FDM: Dårlig idé

Hos bilejernes interesseorganisation FDM møder forslaget modstand.

- Vi synes, det er en rigtig dårlig idé at afskaffe befordringsfradraget. Befordringsfradraget er jo sat i verden for at skabe mere mobilitet i samfundet – og hvis du fjerner det, så mister du incitamentet til at arbejde lidt længere væk, end der hvor du bor, siger forbrugerøkonom Ilyas Dogru fra FDM.

Muligheden for at få skattefradrag for transporten til og fra arbejde har eksisteret i forskellige former siden 1959, hvor det første gang blev bestemt ved lov.

Motorvej
Læs også
Trængsel på vejene - vi pendler 300 gange til månen hver dag
Motorvej
Læs også
Trængsel på vejene - vi pendler 300 gange til månen hver dag

Størrelsen på en persons befordringsfradrag afhænger ikke alene af antallet af kilometer mellem hjem og arbejde, men påvirkes også af andre faktorer såsom antallet af arbejdsdage, passage af broer, udgifter til færge, benyttelse af fly, en lav indkomst og bopæl i yderkommuner.

MEGAFONMÅLING OM BEFORDRINGSFRADRAG:

Synes du, at størrelsen på befordringsfradraget bør afhænge af klimabelastningen, så man får mere i fradrag for at køre el-bil end dieselbil? 

  • Ja: 45% 
  • Nej: 36% 
  • Ved ikke: 19%

Synes du, at befordringsfradraget helt bør afskaffes på grund af klimaet? 

  • Ja 8% 
  • Nej 71% 
  • Ved ikke 19%

Hvis jeg ikke fik befordringsfradrag ville jeg søge arbejde tættere på mit hjem. 

  • Helt enig , Overvejende enig: 26% 
  • Hverken/eller: 16% 
  • Ved ikke: 5% 
  • Helt uenig, Overvejende uenig: 54%

Kilde: Megafonmåling foretaget for TV 2

Mere i fradrag til el-bilister

Men som reglerne er i dag, er det lige meget, om man tager bilen, kører med toget eller for den sag cykler på arbejde. Fradraget er det samme. Det eneste, der tæller, er antallet af kilometer.

Det har fået flere partier på Christiansborg til at overveje en ændring af fradraget, så man får mere i fradrag, hvis man fravælger benzin- eller dieselbilerne og kører mere klimavenligt.

- Vi skal selvfølgelig passe på, at det ikke bliver et registreringshelvede – men det er jo klart, at der er noget transport, der er grønnere end andet; at tage cyklen, at tage offentlig transport eller tage en el-bil. Og der kunne man jo godt se på, om man skulle lave nogle modeller, så man kunne ”grønne” dette befordringsfradrag, siger klimaordfører Mai Villadsen fra Enhedslisten.

quote Befordringsfradraget er jo sat i verden for at skabe mere mobilitet i samfundet – og hvis du fjerner det, så mister du incitamentet til at arbejde lidt længere væk, end der hvor du bor

Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, FDM

Politikontrol
Læs også
Ny kampagne skal få bilisterne til at huske at tænde baglygterne
Politikontrol
Læs også
Ny kampagne skal få bilisterne til at huske at tænde baglygterne

Et andet af regeringens støttepartier, Radikale Venstre, er med på at ændre ordningen.

- Vi er meget optaget af at gøre vores transport mere miljø- og klimavenlig. I den forbindelse synes jeg, det er oplagt at undersøge, om vi kan justere på befordringsfradraget for at få det til at trække i en grøn retning. Kan vi finde en løsning, der både understøtter det grønne og ikke er unødigt bureaukratisk, så er det bestemt interessant, siger klimaordfører Ida Auken (R).

Hos de politiske modstandere hos Det Konservative Folkeparti er meldingen den samme.

- Det er en rigtig spændende tanke at se på, hvordan man kan sikre en grøn omstilling ved at bruge det her befordringsfradrag. Vi vil meget gerne være med til at diskutere, om man kan sikre, at det bliver mere attraktivt at køre i en elbil eller en brintbil. Men helt at afskaffe fradraget ville bare ikke være godt for vores arbejdsmarked, hvor vi er så afhængige af, om vi er villige til at pendle for at få et arbejde, siger klimaordfører Mette Abildgaard fra Det Konservative.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Danskere er imod afskaffelse

En Megafon måling foretaget for TV 2 viser, at 71 procent af danskerne er imod en ren afskaffelse af befordringsfradraget. Kun otte procent mener, at befordringsfradraget helt bør afskaffes på grund af klimaet.

Til gengæld er danskerne mere åbne over for, at størrelsen på befordringsfradraget bør afhænge af klimabelastningen, så man for eksempel får mere for at køre i el-bil end i dieselbil. 45 procent af danskerne er klar til denne ændring, mens 36 procent siger nej.

Læs også
Bilister jubler over forbud mod elefantoverhalinger
Læs også
Bilister jubler over forbud mod elefantoverhalinger

I Det Økologiske Råd holder man fast i, at vejen frem er en total afskaffelse af fradraget – og ikke blot en ændring.

- Selvom der kunne være fornuft i at differentiere ordningen, i forhold til hvilken transportform man benytter, så vil det være teknisk svært og besværligt at administrere, siger Jeppe Juul, der er transportpolitisk medarbejder hos Det Økologiske Råd.

Han peger på, at hvis ordningen ikke kan afskaffes helt, så burde den i det mindste slankes.

- Man kunne vælge at reformere ordningen, så fradraget blev målrettet de skatteydere, der virkelig har brug for det i nogle hårdt belastede yderområder og ikke give det til en million danskere sådan lidt i flæng, siger Jeppe Juul.


Nyhedsoverblik