Politiforbund vil have testet strømpistoler efter ulykkelig episode i weekenden

En ulykkelig episode fra Nykøbing Falster får Politiforbundet til at ønske et nyt magtmiddel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politiforbundet ønsker nu, at der bliver iværksat forsøg med strømpistoler til danske betjente.

Det sker efter en episode i Nykøbing Falster lørdag, hvor to mennesker mistede livet, efter en mand, der havde været indlagt på psykiatrisk afdeling, slog en tilfældig 72 årig mand ihjel med kniv på åben gade.

Efterfølgende skød og dræbte politiet gerningsmanden, men den tragiske udgang på episoden kunne måske være afværget, hvis politiet havde været i besiddelse af strømpistoler, der i dag er ulovlige i Danmark.

Det siger Politiforbundet.

- Når vi er ude hos psykisk syge, så er vi interesserede i at løse opgaven så stille og rolig som muligt og med mindst mulig anvendelse af magt. Og her kunne strømpistoler spille en rolle i fremtiden, såfremt vi kunne få det i vores portefølje, siger Michael Bergmann Møller, ansvarlig for arbejdsmiljø og sikkerhed i Politiforbundet.

Politiets magtmidler

Politiet magtmidler kan opdeles i otte kategorier, hvor talens brug er det mildeste middel og skydevåben det kraftigste: 

  • Tale 
  • Håndkraft 
  • Håndjern 
  • Peberspray 
  • Gas 
  • Politihund 
  • Stav 
  • Pistol

 

Kilde: Rigspolitiet

Positive erfaringer fra Norge og Sverige

Gerningsmandens familie fra drabsepisoden i Nykøbing-Falster mener, at han havde en psykose, formentlig udløst af stoffer

quote Jeg frygter, der vil være en række situationer, hvor politiet i stedet for at anvende et mindre magtmiddel, som peberspray, griber til et mere voldsomt som en strømpistol, som er et relativt farligt magtmiddel.

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat

Tal fra Rigspolitiet viser, at i næsten 13 procent af de tilfælde, hvor politiet rykker ud, er der en eller flere psykisk syge involveret.

Strømpistoler er et lovligt magtmiddel i blandt andet USA og England, og i Finland er det politiets mest anvendte våben.

Også i både Sverige og Norge har man på testbasis givet politiet strømpistoler siden henholdsvis 2018 og 2019.

Der findes flere forskellige typer strømpistoler.

Det mest udbredte mærke er Taser, som virker ved at sende pile med ledninger, der giver ofret stød og lammer musklerne.

Den finske brug af strømpistoler blev dog undersøgt i 2016. Her havde tre ud af 357 tilfælde på et år medført alvorlige personskader.

Private optagelser viser den voldsomme hændelse i Nykøbing Falster. Vi viser her et kort, sløret udklip af videoen for at kunne dokumentere episoden. Klippet viser ikke de mest voldsomme dele af hændelsen, og politiet gør opmærksom på, at visse elementer af videoen kan være strafbare at dele.

SF og DF ser positivt på testforsøg

Det har i dag ikke været muligt at få et interview med regeringen om brugen af strømpistoler, men hos både Dansk Folkeparti og SF er man klar til at diskutere strømpistoler.

- Altså dybest set er det jo ikke en politiopgave, at tage sig af psykisk syge, men det er oplagt, at de skal have nogle redskaber. Og der kunne strømpistolen bestemt være et godt redskab, som vi vil bære videre ind til forhandlingsbordet, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Læs også
Lokal politiformand efter drab: Lad myndighederne afgøre betjentenes handling
Læs også
Lokal politiformand efter drab: Lad myndighederne afgøre betjentenes handling

SF's retsordfører, Karina Dehnhardt, er også åben over for Politiforbundets forespørgsel.

- Hvis den her ulykkelige sag kunne være undgået med mindre indgribende middel, havde det været at foretrække, og derfor skal det undersøges, siger hun.

Forsvarsadvokat advarer

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage er dog skeptisk, da politiet kan fristes til at bruge et kraftigere magtmiddel end nødvendigt.

- Jeg frygter, der vil være en række situationer, hvor politiet i stedet for at anvende et mindre magtmiddel, som peberspray, griber til et mere voldsomt som en strømpistol, som er et relativt farligt magtmiddel.

Mette Grith Stage minder om, at sagen i weekenden ikke nødvendigvis kunne have været undgået, da strømpistolen kræver, at man er tæt på gerningspersonen, så man kan ramme vedkommende på huden.

Læs også
Jimmis bror skudt af politiet: - Han skulle have haft hjælp
Læs også
Jimmis bror skudt af politiet: - Han skulle have haft hjælp

Sagen fra Nykøbing Falster er overgået til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som skal belyse forløbet.

Når det er gjort, vil der blive udarbejdet en redegørelse, som sendes til Statsadvokaten.


Nyhedsoverblik