Politi er til stede på skoleveje i hele landet

Politi over hele landet har fokus på trafiksikkerhed og særligt forældres kørsel omkring skolestart.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag er det første skoledag, og det betyder, at landets yngste trafikanter skal tilbage på vejene, når de skal til og fra skole.

Mange steder i landet vil politiet derfor være til stede til skolestart med både lokalpoliti, færdselsbetjente og fotovogne.

På Facebook skrev politiet fredag, at man landet over vil have færdselsbetjente på vejen for at sikre gode trafikale forhold og for at holde øje med forældrenes kørsel.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser til TV2 ØST, at de vil holde et skarpt øje med færdslen på skolevejene i politikredsen og ikke tøve med at uddele bøder, hvis man overtræder lovgivningen.

Derudover har politiet udsendt en guide med ni gode trafikråd til forældre med mindre børn.

Gode trafikråd til forældre med mindre børn

1. Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten til skolen sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder ’fast’ hos barnet – også når han/hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på.

2. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.

3. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, så kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.

4. Har I meget langt til skole, kan I evt. parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.

5. Lær dit barn de basale regler i trafikken. Fx: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor man kan orientere sig ordentligt mv.

6. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.

7. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.

8. Husk at du er rollemodel for dit barn – han/hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han/hun skal opføre sig anderledes.

9. Tjek evt. om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området.

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Københavns Vestegns Politi vil være til stede på skolevejene i alle 11 kommuner i politikredsen, hvor der vil være særligt fokus på hastighedsgrænser og på, om forældrene husker sikkerhedssele og lægger mobilen væk, oplyser politikredsen til TV 2 Lorry.

Syd og Sønderjyllands Politi oplyser til TV SYD, at man gennemfører kontroller på skoleveje i politikredsen i hele uge 32 og 33. Det skyldes et øget fokus på bilisters færdsel ved skoler.

- Hvert år oplever vi, at bilister kører for hurtigt ved skolerne og tager for lidt hensyn til andre trafikanter, ligesom mange undlader at bruge sele på dem selv og deres børn, siger politikommissær Mads Bruhn Lund, der er operativ leder af færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Politikredsen opfordrer derudover forældre til at træne deres børn i at færdes i trafikken og på ruten til skolen.

Kommune: Børn bør gå i skole

Skanderborg Kommune indledte 2. august en kampagne for at sætte fokus på, at hvis forældre ønsker at køre deres børn i skole, skal de sætte farten ned.

4 ud af 10 forældre oplever nemlig, at andre forældre har kørt for stærkt omkring skolen, viser tal fra en landsdækkende undersøgelse fra 2021 lavet af Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden.

Derfor opfordrer Skanderborg Kommune nu i en kampagne i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik forældre til at tage sig bedre tid omkring skolen, hvis de kører børnene i bil.

Men endnu bedre ville det ifølge kommunen være, hvis børnene selv begyndte at gå eller cykle i skole.

- Det farligste for skolebørn i trafikken er faktisk de mange forældre, der kører deres børn til skole. For jo flere biler, der er omkring skolerne, jo farligere bliver det for børnene at færdes der, siger Jette Schmidt, der arbejder med trafiksikkerhed hos Skanderborg Kommune til TV 2 ØSTJYLLAND.


Nyhedsoverblik