Over 18 grader: Marts kan slutte med usædvanlig forårsvarme

Med temperaturer op til eller sågar over 18 grader venter der Danmark en særdeles lun fredag, der kan blive den varmeste marts-dag i flere år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Marts kan slutte af med bravur og måske give Danmark noget af det varmeste vejr, som vi har set i årets første forårsmåned i flere år.

Sådan tyder prognoserne fortsat for den kommende fredag, der udgør marts' sidste dag, men som kan komme til at byde på særdeles høje temperaturer for årstiden.

Årsagen til det bastante 'pust' af varme i prognoserne skal findes i et højtryk over Østeuropa og et lavtryk vest for De Britiske Øer.

Varmfronten tilhørende lavtrykket vil allerede torsdag bevæge sig op over Danmark fra sydvest med gråvejr, regn og temperaturer, der næppe kommer langt over de 10 grader.

Varmt forårsvejr og diset solskin

Det skal dog ikke som sådan være kede af, for når varmfronten fredag er rykket nord for landet, så bliver der sydfra plads til lidt eller nogen diset sol, som i den varme luftmasse over Mellemeuropa og Danmark kan sende temperaturen mod for årstiden meget høje varmegrader.

Generelt forventer prognosemodellerne temperaturer op mellem 13 og 18 grader over Danmark, og enkelte prognoser har i perioder sågar 'flirtet' med 20-tallet på vejrkortet sent fredag eftermiddag. Dog bliver det traditionelt en del køligere ved kyster med pålandsvind.

Varmest ser det ud til at skulle blive i den sydlige og østlige del af landet, mens det bliver knap så varmt længst mod nord og vest.

Ikke noget der sker hvert år

Selvom varmerekorden for årets første forårsmåned lyder på hele 22,2 grader fra Karup i Midtjylland den 18. marts 1990, så er det bestemt ikke hvert år, at vi oplever så høje temperaturer i marts.

Siden 2000 har temperaturen i marts kun været over 18 grader to gange - nemlig i 2012 og 2014. 

Den 27. marts 2012 blev der målt 19,1 grader i Stenhøj i den indre del af Vendsyssel, og skulle vi nå over dén temperatur på fredag, så har det ikke været varmere i marts i 27 år.