Optisk fænomen set flere steder onsdag - ligner omvendt regnbue

Både tirsdag og onsdag blev der set spektakulære optiske fænomener på himlen over Danmark. Blandt andet såkaldte circumzenithalbuer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag og onsdag blev man flere steder i landet vidne til et særpræget og fascinerende syn på himlen.

Mens solen skinnede gennem højtliggende skyer, som bestod af iskrystaller, kom et spektakulær, 'omvendt' regnbue til syne.

Fænomenet er kendt som en 'circumzenithalbue'.

Dannes i iskrystaller

Circumzenithalbuen dannes, når solens stråler skinner ind på vandret orienterede pladeformede iskrystaller, hvor strålerne afbøjes og på samme måde som i en prisme, afbøjes lyset i lidt forskellig vinkler afhængigt af bølgelængden. Processen kaldes for refraktion.

Iskrystallerne sender således lyset videre ud gennem kanterne på iskrystallerne i forskellige retninger, så man kan se hele farvespektret bredt ud i en bue.

Det sker i dette tilfælde på en måde, så der i et område over solen dannes en halv bue med center i zenit - der er lige over iagttagerens hoved.

Circumzenihtalbuen opstår kun, hvis solen står lavere på himlen end 32,3 grader over horisonten, da solstrålerne i så fald ikke vil passere ud gennem siderne på iskrystallen. 

Også tirsdag blev der set circumzenithalbuer flere steder i landet.
Også tirsdag blev der set circumzenithalbuer flere steder i landet. Foto: Joanna Izabelle Pekala / Privatfoto

Derfor kan circumzenithalbuer ikke ses midt på dagen fra april til september, hvor solen kommer højere på himlen end 32 grader.

Derfor opstår fænomenet kun om morgenen og fra sidst på eftermiddagen og frem til solnedgang.

Spredningen af lyset foregår i øvrigt så rent, at farverne i en circumzenithalbue er 'renere' end de farver, man kan se i en regnbue.

Circumzenithalbuen betegnes både som en omvendt regnbue eller som et af himlens helt egne og flotte smil - en rigtig himmel-smiley.

I familie med haloer og bisole

Man kan samtidig med circumzenithalbuen ofte se en halo - en ring om solen - samt bisole.

Tirsdag var der også adskillige haloer og bisole over Danmark. De dannes også når lyset passerer gennem højtliggende isskyer.
Tirsdag var der også adskillige haloer og bisole over Danmark. De dannes også når lyset passerer gennem højtliggende isskyer. Foto: Julie Rye Tykskov / Privatfoto

Disse optiske fænomener dannes også, når lyset passerer gennem iskrystaller i højtliggende, kolde skyer.

Netop de to fænomener blev også set både tirsdag og onsdag.


Nyhedsoverblik