Operationer udskydes i samtlige regioner - patient har været indlagt halvanden uge med brækket ankel

Mangel på personale og ekstra mange patienter presser sundhedssystemet. Patienter kan vente længe på operationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedsstyrelsen advarede tirsdag om, at den tiltagende coronasmitte udfordrer sundhedsvæsenet.

Og allerede nu har samtlige danske regioner måttet udskyde planlagte operationer.

Det bekræfter de over for TV 2.

quote Personalet gør det rigtigt godt, og det er tydeligt, at de gør, hvad de kan

Per Bech-Willumsen, patient, Slagelse Sygehus

I Region Nordjylland blev 305 operationer alene i sidste uge udskudt, mens flere patienter i Region Hovedstaden får udskudt hospitalstider. Det skyldes blandt andet mangel på operations- og anæstesisygeplejersker.

Region Syddanmark oplyser, at regionens sygehuse i varierende grad er begyndt at udskyde planlagte behandlinger for at kunne prioritere de patienter, hvis behandling ikke kan vente. Og i Region Midtjylland udskyder udskyder man nu en del planlagte operationer i det omfang, at det ikke drejer sig om livs- eller førlighedstruede patienter.

1bf05682-7eac-47c4-a1a0-7b266e89554a
Læs også
Her er de største smittekilder til julefrokosten - og sådan kommer du uden om dem
1bf05682-7eac-47c4-a1a0-7b266e89554a
Læs også
Her er de største smittekilder til julefrokosten - og sådan kommer du uden om dem

I Region Sjælland bliver op mod 70 procent af regionens planlagte operationer udskudt fra denne uge. Her er Per Bech-Willumsen indlagt på Slagelse Sygehus med en brækket ankel.

- Jeg har været indlagt her siden sidste lørdag, mens jeg venter på en operation i min ankel. Men den er blevet udskudt tre gange, fordi personalet har travlt med andre patienter, siger han til TV 2.

quote Jeg synes, det er skrækkeligt

Niels Reichstein Larsen, sygehusdirektør

"Det er hårdt"

At der er travlt på Slagelse Sygehus, er noget, som Heidi Natasha Kildevang, afdelingslæge på geriatrisk afdeling, kan nikke genkendende til.

Hun oplever, at personalet har mange patienter og må løbe rigtigt stærkt.

- Vi har haft vores gangpladser i brug igennem længere tid nu, så vi løber stærkere, ser flere patienter, og vi har samtidig mindre tid til vores patienter, siger hun.

Heidi Natasha Kildevang, afdelingslæge, geriatrisk afdeling, Slagelse Sygehus.
Heidi Natasha Kildevang, afdelingslæge, geriatrisk afdeling, Slagelse Sygehus. Foto: TV 2

På geriatrisk afdeling, der behandler ældre patienter, tager de nu også covid-19-patienter. Og det har givet ekstra udfordringer.

- Det er tydeligt, at der mangler folk særligt på plejeområdet, og det gør, at de øvrige faggrupper skal arbejde endnu hårdere. Det tager ekstra tid at passe denne patientgruppe, og det kræver ressourcer, som kan være svære at finde i hverdagen, siger Heidi Natasha Kildevang.

Skåret helt ind

Foruden de mange covid-19-patienter har hospitalet også flere almindelige patienter end normalt på denne årstid, og det betød, at sygehusledelsen allerede fredag gik i beredskab.

Derved begyndte de at se på, hvilke behandlinger og undersøgelser som kunne udsættes.

- Jeg synes, det er skrækkeligt. Vi vil selvfølgelig gerne efterleve de behov og ønsker, vores patienter har. Men vi er også nødt til at sikre, at det, vi gør, er fagligt forsvarligt, og på en måde så vores medarbejdere bedst muligt kan være med, siger Niels Reichstein Larsen, der er sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.

Niels Reichstein Larsen, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.
Niels Reichstein Larsen, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse. Foto: TV 2

De ekstraordinært mange patienter for årstiden, covid-19-patienterne og den netop overståede kamp med RS-virus, har sammen med sygeplejerskestrejken resulteret i, at der trækkes store veksler på personalet.

- Foruden de folk, der nu skal have afholdt ferie, så mangler vi som resten af sundhedsvæsenet både sygeplejersker, læger og andre klinikere. Samlet set betyder det, at kapaciteten er meget presset, siger Niels Reichstein Larsen.

I sygesengen på Slagelse Sygehuse er der dog forståelse for aflysningerne.

- Man må tage det, som det kommer. Personalet gør det rigtigt godt, og det er tydeligt, at de gør, hvad de kan, siger Per Bech-Willumsen.


Nyhedsoverblik