Onsdag aften når elprisen sit højeste niveau i 12 år

Krig, tørke og vindstille vejr presser de danske elpriser op. Men det er ingenting sammenlignet med andre steder i Europa.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ved aftensmadstid onsdag aften bliver det ualmindeligt dyrt at tænde for lyset i Danmark.

I løbet af dagen ligger den gennemsnitlige pris for én kilowatt-time (kWh) på 4,1 kroner i hele landet. Det viser data fra den nordiske elbørs Nord Pool.

Men prisen svinger i løbet af dagen, og mellem klokken 19 og 20 kommer den helt op på 5,5 kroner.

Dertil skal man lægge afgifter, gebyrer og moms, så prisen for forbrugeren i virkeligheden ender mellem cirka 8 og 9 kroner.

quote Vi har konstant høje priser for tiden, men det her er alligevel ekstremt høje niveauer

Jim Vilsson, seniorøkonom hos Energinet

Dermed når prisen for anden dag i træk det højeste niveau nogensinde målt i de 12 år, det danske statslige selskab Energinet har data for. Det fortæller Jim Vilsson, der er seniorøkonom hos Energinet.

- Det er niveauer, vi ikke har set tidligere. Vi har konstant høje priser for tiden, men det her er alligevel ekstremt høje niveauer, vi ikke har set før, siger han til TV 2.

Elpriser

Mere end tredoblet på ét år

Generelt set er det for tiden ualmindeligt dyrt at bruge strøm i Danmark.

Den gennemsnitlige danske spotpris på Nord Pool lå i sidste uge på cirka 2,7 kroner per kilowatt-time, hvilket er det højeste i databasens historie.

Til sammenligning var prisen på samme tidspunkt sidste år omkring 0,6 kroner – altså en stigning på over 330 procent.

Og forklaringen på de rekordhøje priser skal ifølge Jim Vilsson findes i en række uheldige sammentræf, som tilsammen udløser en "perfekt storm" på energimarkedet.

Krig, tørke og vindstille vejr

Mens blandt andet krigen i Ukraine har fået priserne på gas til at skyde i vejret, er flere store kernekraftværker i Frankrig ude af drift på grund af vedligeholdelse.

Derudover har den varme og tørre europæiske sommer fået prisen på for eksempel norsk vandkraft til at skyde i vejret.

Og samtidig har tørken fået vandstanden i de store europæiske floder til at falde så meget, at det har stukket en kæp i hjulet på transporten af kul af de vigtige vandveje.

Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Elpriserne stiger - se her, hvor du kan spare
Gode råd til at spare på stigende elpriser
Læs også
Elpriserne stiger - se her, hvor du kan spare

Som om det ikke var slemt nok, er der ifølge Jim Vilsson ikke vind nok til at drive de danske vindmøller tirsdag og onsdag aften. Så når danskerne tænder lyset, fjernsynet og komfuret for at lave aftensmad, skyder prisen i vejret.

- Det er de timer, hvor solcelleproduktionen falder ekstremt meget, men det er sjovt nok også de timer, hvor forbruget stiger rigtig meget, forklarer han.

To rekorder på to dage

Men selvom de danske elpriser er ekstremt høje, er det ingenting sammenlignet med andre steder i Europa, understreger Jim Vilsson.

Ser man for eksempel på Estland og Litauen, når prisen onsdag aften næsten helt op på 30 kroner per kilowatt-time.

- Alle kraftværker producerer, og det som producerer, har meget høje omkostninger, fordi de bruger gas og kul, som er en mangelvare på europæisk plan, forklarer han.


Nyhedsoverblik