Nu bliver det rigtig koldt: I nat kan vi få den første frost

I nat kan vi få efterårets første nattefrost. Det er 10 år siden at den første nattefrost er kommet så sent på efteråret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når vi står op i morgen vil man kunne se rim på græs og bilruder, og termometeret kan vise frost.

I oktober kommer den første nattefrost normalt i starten af måneden, men det 'lune' og blæsende oktobervejr har i år været præget af mange skyer.

For at få efterårets første nattefrost, skal vi have en kombination af svage vindforhold, kold polarluft og klart vejr i en længere periode.

Der er i nat mulighed for at det bliver klart flere steder, som derved kan give frostgrader. Der er størst sandsynlighed for frost i Midtjylland, men det kan også ske i det centrale Nordjylland og det centrale Sønderjylland.

De steder hvor det klarer op vil der desuden også kunne dannes tåge. Tågen dannes når det klarer op, for så afkøles luften og kan derfor indeholde mindre fugtighed. Bliver det tilpas koldt, vil fugtigheden fortættes som tåge.

Når man samler klimadata, som den første nattefrost hører under, måler man temperaturen i 2 meters højde. Den temperatur kan være højere end temperaturen på selve overfladen. Derfor kan man godt opleve rim i græsset og is på bilruderne, selvom der ikke officielt registreres nattefrost.

Den første nattefrost burde have indfundet sig

I gennemsnit ligger den første frost natten til den 6. oktober.

Da vi her den 23. oktober ikke har haft den første nattefrost, vil det være den seneste dag på året man har oplevet at få efterårets første nattefrost siden 2006. Her registrerede man negative temperaturer i Rønne den 30. oktober 2006. På billedet herunder kan man se stedet og datoerne for den første nattefrost de sidste 10 år.

Skulle temperaturen holde sig over over frysepunktet i nat, vil der frem til onsdag være mulighed for nætter med klart vejr. Får vi nattefrost i nat, er det første gang vi har målt det i næsten et halvt år. Sidst vi registrerede nattefrost i landet var natten til den 5. maj.