Næsten 10.000 afviste ved den danske grænse under coronakrisen

Grænsekontrollen har fået kritik fra flere sider, men der vil fortsat være restriktioner lidt endnu, lyder det fra regeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

14. marts klokken 12.00 lukkede de danske grænser for udlændinge, der ikke har et anerkendelsesværdigt forhold i landet.

Siden er 9980 blevet afvist ved de danske grænser fra nord til syd.

Det fremgår af en opgørelse fra Rigspolitiet.

Flest er blevet afvist ved grænsen i Syd- og Sønderjylland, hvor 4546 er blevet afvist fra 14. marts til og med 12. juli.

quote Vi har den her plan, og den kører over sommeren. Men vi holder løbende øje med udviklingen

Jeppe Bruus (S), retsordfører

Samtidig er der afvist næstflest i toget i Kastrup samt ved Øresundsbroen.

- Det siger vel bare, at når man laver en kontrol ved grænsen i en mere omfattende stil, så har det en effekt i forhold til at regulere, at det er de rigtige, der kommer over. Og det er jo ideen, når vi befinder os i en sundhedskrise, og vi skal kontrollere smitten, siger Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus til TV 2.

Rigspolitiet oplyser til TV 2, at det ikke er muligt at levere et overblik over årsager til afvisningerne, men at det blandt andet drejer sig om manglende viden om indrejsereglerne, samt at de ikke har haft et anerkendelsesværdigt formål.

Syd- og Sønderjyllands Politi kunne mandag oplyse, at på bare én uge havde det anholdt 14 personer med falske arbejdskontrakter, der forsøgte at krydse grænsen.

Ingen dato for lempelser

EU-kommissionen anbefalede i midten af juni, at Danmark og alle andre EU-lande åbnede grænserne for hinanden, fordi coronasmitten var tilpas under kontrol. Danmark åbnede imidlertid ikke helt op og fremlagde nye regler for ind- og udrejse af Danmark 18. juni.

Coronatest grænse
Læs også
Nu kan udlændinge og turister også blive coronatestet ved grænsen
Coronatest grænse
Læs også
Nu kan udlændinge og turister også blive coronatestet ved grænsen

De trådte i kraft 27. juni, ligesom at de forskellige kriterier for, om man har et anerkendelsesværdigt formål, blev præciseret.

Her stod det klart, at det er muligt at rejse ind, hvis en udlænding har arbejde, skal til jobsamtale, skal levere varer, er studerende eller har planlagt et ferieophold på minimum seks overnatninger.

Særligt kravet om de seks overnatninger har mødt kritik fra flere partier, branchen selv og Dansk Erhverv, der kaldte det "en lille hån" mod hotelbranchen og ville have det fjernet omgående.

 
  Foto: TV 2

Men de gælder fortsat, siger Jeppe Bruus:

- Der er fortsat begrænsninger i forhold til turisme og de anerkendelsesværdige formål. Og dem kan jeg ikke give en eksakt dato for, hvornår lempes. Vi har den her plan, og den kører over sommeren. Men vi holder løbende øje med udviklingen, siger Jeppe Bruus.

quote Jeg er bekymret. Vi skal tackle det her nu,

Anna Hallberg (S), minister for nordisk samarbejde, Sverige

De danske rejsevejledninger bygger på objektive vurderinger. Et land er eksempelvis ”åbent”, hvis det har 20 eller færre smittede per 100.000 indbyggere. Landet vil ”lukke” igen, hvis det kommer over 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge.

Også teststrategier er med i vurderingerne, og de gælder for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien.

Kritik fra Sverige

Men de lukkede grænser bør snart høre op, for de har ført til gnidninger mellem de nordiske lande. Det mener Sveriges minister for udenrigshandel og minister for nordisk samarbejde, Anna Hallberg (S).

- Jeg er bekymret. Vi skal tackle det her nu, siger Anna Hallberg.

Grænsekontrol
Læs også
Regeringen er klar med en model for grænserne
Grænsekontrol
Læs også
Regeringen er klar med en model for grænserne

Udenrigsministeriet i Danmark fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til nabolandet, fordi Sverige ikke opfylder kriterierne for smittetal.

Regionerne Blekinge, Kronoberg, Skåne og Västerbotten er dog undtaget.

Danmarks udenrigsminister,Jeppe Kofod (S), skriver i en mail til nyhedsbureauet TT, at han ikke tror, at der findes to nabolande, hvis forhold ikke er blevet påvirket af den globale coronakrise.

Han beklager, at samarbejdet er forværret, men håber, at det snart vil vende tilbage til "det normale".


Nyhedsoverblik