Nabo til svinefarm har gået til behandling i flere år: - De kan ikke finde ud af, hvad jeg fejler

Naboer til svineproduktioner mistænker, at den luft, de indånder, går ud over deres helbred. Forskning fra udlandet peger på, at de kan have ret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tina Abrahamsen har lidt af en voldsom hoste, der har varet i snart to år.

Når det er allerværst, føles det, som om nogen klemmer på hendes luftrør - og så kaster hun op, forklarer hun.

Siden hosten begyndte, har hun gået i behandling på lungeambulatoriet i Horsens for at blive klogere på, hvad den skyldes.

- De kan jo høre, jeg hoster, men de kan ikke finde, at der er noget galt. De mener, der måske kan være tale om astma i de små luftveje, men de kan ikke påvise det. De har også haft et kamera nede i lungerne, det viste heller ikke noget, siger Tina Abrahamsen, der til daglig arbejder som selvstændig bogholder.

Hun fortæller, at hun aldrig har røget, og at hun igennem de seneste to år har været igennem en lang række forskelige undersøgelser blandt andet af hjertet.

Men hverken lægerne eller hun selv har altså fundet et entydigt svar på hosten, men Tina Abrahamsen har en mistanke om, at årsagen skal findes hos hendes nabo.

- Jeg kan jo ikke bevise noget som helst

På den anden side af marken fra Tina Abrahamsens hus ligger en svineproduktion, der årligt producerer 16.000 slagtesvin og 28.000 smågrise.

Siden 2001 er produktionen blevet udvidet to gange, og lige nu er endnu en udvidelse i høring hos Skanderborg Kommune.

gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed
gp0stu1uy_pressmedia.jpg
Læs også
Svinebonde efter stor demonstration: - Jeg bliver stødt på min faglighed

Luften fra stalden og den gylle, der bliver opbevaret og spredt på markerne, indeholder en lang række skadelige, og det er de stoffer, som Tina Abrahamsen nu mistænker for at påvirke hendes luftveje.

- Jeg kan jo ikke bevise noget som helst, men jeg tror, at den stigning, der har været i ammoniakken heromkring, har noget med det at gøre. Efter den sidste udvidelse derovre... Det er faktisk der, at mine problemer for alvor er startet op, siger Tina Abrahamsen.

FAKTA OM DANSKE SVINEPRODUKTIONER

  • Udviklingen i dansk svineproduktion går mod færre, men større bedrifter og mod øget specialisering. 
  • Der er pr. 1. juli 2018 ca. 12,9 mio. svin i Danmark og ca. 1,1 pct. af dem er økologiske.
  • Der er særligt mange svin i det jyske, og tætheden er højest i Vest- og Nordjylland samt på Bornholm. Bestanden i Danmark udgør ca. 8 pct. af den samlede bestand i EU.

Forsker: Vi har forsøgt at råbe op

Selvom Danmark er et af de lande i verden med den største svineproduktion målt på indbyggertal, så findes der ingen dansk forskning i, om det har sundhedsmæssige konsekvenser for dem, der ligesom Tina Abrahamsen bor tæt på produktionerne.

Og det undrer professor i miljø- og arbejdsmedicin Torben Sigsgaard, at det aldrig er blevet undersøgt herhjemme.

- Vi har forsøgt at råbe vagt i gevær for nogle år siden, fordi vi kunne se de der tilstande i vores nabolande, men man har ikke ønsket at lave forskningen i Danmark, ikke endnu i hvert fald, siger Torben Sigsgaard, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Torben Sigsgaard er professor i arbejdsmedicin og har læst de udenlandske studier, der dokumenterer nogle af de sundhedsrisici, der kan være forbundet med at bo tæt på en stor landbrugsproduktion.
Torben Sigsgaard er professor i arbejdsmedicin og har læst de udenlandske studier, der dokumenterer nogle af de sundhedsrisici, der kan være forbundet med at bo tæt på en stor landbrugsproduktion. Foto: Ole Jakobsen / TV 2

Udenlandsk forskning viser sammenhæng

I både Holland, Tyskland og USA findes studier, der dokumenterer, at der kan være helbredsmæssige konsekvenser forbundet med at bo tæt på en stor landbrugsproduktion.

De mest almene og veldokumenterede symptomer er hovedpine, hoste, øget træthed og stress.

Om man ligefrem får sygdomme af at være nabo til en svineproduktion, kommer forskningen ikke med et svar på.

Artiklen fortsætter under videoen.

Flere protesaktioner mod svinefarme i dag. Det er  Greenpeace der står bag demonstrationer mod landmænd rundt om i vores region. Vi tog til den lille by Tingerup mellem Ringsted og Holbæk, hvor miljøorganisationen havde arrangeret en demonstration rettet mod den lokale svindebonde.

De hollandske studier peger på, at der overordnet er en lavere forekomst af folk med astma, allergi og lungesygdomme på landet i forhold til i byerne.

Til gengæld viser deres studier også, at personer, der i forvejen lider af luftvejssygdomme, såsom astma eller KOL, vil opleve forværringer i deres sygdom, hvis de bor tæt på en storproduktion.

Holbæk borgmester
Læs også
Naboer klager over stor svineproduktion - nu vil borgmester have loven ændret
Holbæk borgmester
Læs også
Naboer klager over stor svineproduktion - nu vil borgmester have loven ændret

Følsomme lunger

Torben Sigsgaard mener heller ikke, at det er usandsynligt, at Tina Abrahamsens symptomer skyldes, at de er naboer til en stor svineproduktion.

- Hvis man har en kronisk luftvejslidelse, så er ens lunger meget følsomme for alt muligt. Og derfor også for udledninger fra landbruget. På den måde er det sandsynligt, at de har ret i deres antagelse om, at det skyldes landbruget, siger Torben Sigsgaard, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Men i Holland bor befolkningen tættere på svineproduktionerne, og ofte ligger der også flere produktioner inden for en mindre radius. Så er det overhovedet rimeligt at bruge resultaterne i en dansk kontekst?

Vi har jo også folk, der bor tæt på landbruget i Danmark, så det kan vi godt sammenligne os med, selvom der ikke er så mange mennesker, siger Torben Sigsgaard.


Nyhedsoverblik