Myndighederne hæver risikoniveau fra 4 til 5, erfarer TV 2

Danmark er nu nået til det højeste niveau på skalaen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Myndigheder hæver risikoniveauet fra 4 til 5, erfarer TV 2.

Det er det højeste niveau og det afspejler, at der er udbredt samfundssmitte, og at sundhedsvæsnet er presset i forhold til coronapandemien.

Niveauerne kategoriseres således:

  • Niveau 1: Lav og lokal smitte med mulighed for opblussen.
  • Niveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
  • Niveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
  • Niveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
  • Niveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at kapaciteten på sygehusene overstiges.

Startede på niveau 3

Risikovurderingen foretages én gang om ugen og er alene et udtryk for, hvor høj smitten er de forskellige steder i landet.

Derfor udløser den nye vurdering altså ikke per automatik yderligere restriktioner.

Varslingssystemet blev præsenteret 31. oktober for at gøre det lettere for private og erhvervsdrivende at fornemme, hvornår der er coronarestriktioner på vej fra myndighederne.

I den forbindelse kom myndighederne med en lang række eksempler på, hvad der kan ske i forskellige sektorer afhængigt af risikoniveauet. Du kan se dem alle på coronasmitte.dk.

Danmark befandt sig på niveau 3, da varslingssystemet blev indført. Siden rykkede vi op i niveau 4, og i dag er vi således nået til højeste niveau.

Alt afhængig af, hvilket risikoniveau Danmark befinder sig på, vil en indsatsgruppe bestående af Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen vurdere, hvilke restriktioner der vil blive indført, lempet eller fjernet.

SSI anbefaler at sænke forsamlingsloftet

Nyheden kommer samme dag, som det er kommet frem, at regeringen på anbefaling fra Statens Serum Institut vil sænke forsamlingsloftet fra 10 til 5 personer.

Anbefalingen fremgår af et notat, som TV 2 er i besiddelse af. Notatet er sendt til partilederne forud for et møde mellem dem og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) tirsdag 11.30.

Desuden skærpes afstandskravet fremover i dagligvare- og detailhandlen. Regeringen hæver kravet fra én til to meter, erfarer TV 2.

I dag er det også kommet frem, at en fejl er skyld i at borgere i samtlige regioner ikke har fået besked i deres e-boks om, at de skulle vaccineres i dag.

De fem regioner bekræfter alle de manglende indkaldelser til TV 2.