Minkavlere indkaldt til møde: Håber på afklaring om kompensation

Flere af landets minkavlere er under økonomisk pres, da de endnu ikke har modtaget kompensation fra myndighederne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Landets minkavlere kan måske få nogle længe ventede svar om deres økonomiske kompensation fredag klokken 11.

Her skal formanden for Dansk Pelsdyravlerforening, Tage Pedersen, deltage i et møde med repræsentanter fra Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen.

- Jeg regner ikke med at få pengene med hjem, men jeg regner med at få at vide, hvornår vi får dem, siger han til TV 2.

Tage Pedersen repræsenterer de mange danske minkavlere, som endnu ikke har modtaget kompensation for aflivningen af de mange millioner mink, der blev aflivet for at forhindre spredningen af en særlig mutation af sygdommen covid-19.

- Ministeren har lovet mig, at der skal ske noget hurtigt, og det vil jeg gå ud fra, at han holder, siger Tage Pedersen.

Avlere mangler penge

Flere steder i landet lyder meldingen fra minkavlere, at de er kommet i økonomisk bekneb, da de endnu ikke har modtaget kompensationen.

- Folk er sat under stram administration, siger John Papsø, som er formand for Midtjysk Pelsavlerforening og har arbejdet med mink i næsten 30 år.

Aflivede mink
Læs også
Sådan rammer mink-aflivningerne Sjælland og Falster
Aflivede mink
Læs også
Sådan rammer mink-aflivningerne Sjælland og Falster

Under normale omstændigheder ville minkavlerne pelse deres mink og sende skindene til Kopenhagen Fur, som så ville give et økonomisk forskud til avlerne. Sådan kan det af gode grunde ikke foregå i år, og derfor mangler mange avlere ifølge John Papsø likviditet:

- I og med at kassen er lukket, og vi ikke har mink at sende ind for at få et forskud, er der kun det, der er blevet lovet os fra staten. Så det er et kæmpe problem, at de ikke er kommet ud af starthullerne og har fået det udbetalt endnu, siger han.

Minister lovede svar inden 14 dage

Helt konkret vil landets minkavlere modtage penge fra staten ad to veje: Kompensation og erstatning.

Kompensationen handler om de mink, der er blevet aflivet i 2020. Men det handler også om den såkaldte ”tempobonus”, som staten ville give de enkelte minkavlere, hvis de fik aflivet minkene hurtigst muligt.

I syv nordjyske kommuner, som var særligt ramt af den muterede coronavirus i mink, lød bonussen på 40 kroner per aflivet mink, mens den i resten af landet lød på 30 kroner per mink.

Regeringen har tidligere udtalt, at afklaringen om kompensation ville komme på plads hurtigt. Netop spørgsmålet om kompensation var med i aftenfladen hos TV Midtvest 5. november, hvor man interviewede erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Minkavlerne er her til aften ude at sige, at de vil have svar på, hvad de får, inden der er gået 14 dage. Kan du give dem det?

- Ja. Det kommer vi til at kunne give dem, svarede Simon Kollerup på det spørgsmål fra TV Midtvests vært.

Avler: Det giver uro

I det andet spor har der også været politiske forhandlinger om erstatning til minkavlerne, der ifølge minkbranchen selv endegyldigt har fået nedlagt deres erhverv.

I forhold til erstatningen foregår der stadig politiske forhandlinger, og for nuværende er der ikke udsigt til en løsning inden for den kommende tid, da man undersøger, om erstatningen kan være på kant med EU’s regler for ulovlig statsstøtte.

quote Man ved ikke, om man er købt eller solgt. Det er svært at planlægge noget som helst, når vi ikke har den afklaring

Martin From, minkavler

Minkavler Martin From fra Otterup på Fyn fortæller, at den økonomiske usikkerhed giver stor uro. Han har selv slagtet 65.000 mink inden for tidsfristen:

- Man ved ikke, om man er købt eller solgt. Det er svært at planlægge noget som helst, når vi ikke har den afklaring, siger han til TV 2.

Han håber, at fredagens møde kan skabe klarhed:

- Det vil da alt andet lige betyde, at jeg får noget ro i maven, og at jeg får en vished for, at der sker et eller andet, siger han.

Utålmodighed i oppositionen

I Dansk Folkeparti er erhvervsordfører Hans Kristian Skibby ved at blive utålmodig.

Han har derfor forsøgt at indkalde fødevareminister Rasmus Prehn (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) til samråd om, hvordan det går med at sende økonomisk hjælp til minkavlerne.

Det samråd er der dog først tid til om seks uger, lyder svaret fra de to ministerier, som TV 2 har set.

- Det forstår jeg hverken kuk eller bøh af, for hvis noget burde være interessant og vigtigt for regeringens ministre lige nu, må det da være, at ingen går konkurs på baggrund af et lovbrud, som regeringen stod bag, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev søndag 8. november klar over, at instruksen til minkavlerne om at lade alle dyr aflive var ulovlig. På trods af det fortsatte aflivningen af mink i dagene efter.

12 dage efter at regeringen beordrede alle mink aflivet, fik den lovgivningen på plads 16. november.

Det lod sig gøre efter en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Regeringen har tidligere skønnet, at tempobonussen samlet vil koste statskassen omkring 420 millioner kroner.


Nyhedsoverblik