Mary Fonden kalder krænkelser på Herlufsholm for "chokerende”

Kronprinsesse Marys fond, der kæmper mod mobning og udstødelse, reagerer nu på beretningerne om krænkelser på Herlufsholm i TV 2-dokumentar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mobning, krænkelser, voldsepisoder og frygt er ifølge tidligere elever en del af hverdagen på elitekostskolen Herlufsholm, der har været hjemsted for flere kongelige.

Blandt andre Prins Christian, søn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som i øjeblikket er elev på Herlufsholm – og også kronprinseparrets ældste datter, Isabella, skal efter planen begynde i niende klasse efter sommerferien.

TV 2 har i dokumentaren ‘Herlufsholms Hemmeligheder’ talt med cirka 50 tidligere elever på skolen, og fortællingerne fra indersiden af murene på den hæderkronede skole i Næstved er både “voldsomme” og “chokerende”.

Sådan lyder det fra Helle Østergaard, som er direktør i Mary Fonden, der i 2007 blev sat i verden af Kronprinsesse Mary for netop at kæmpe imod mobning og udstødelse.

Gør stort indtryk

Mary Fonden går generelt ikke ind i enkeltsager, skriver Helle Østergaard i en mail til TV 2, men:

- Når det er sagt, er det klart, at det gør et stort indtryk at høre de her beretninger om mobning, vold og overgreb fra de unge, der medvirker i dokumentaren. Det er meget voldsomt og chokerende, og jeg føler virkelig med de unge mennesker, det er gået ud over, skriver hun.

Læs også
Hård kritik af voldelig kultur på Herlufsholm Kostskole i ny dokumentar
Læs også
Hård kritik af voldelig kultur på Herlufsholm Kostskole i ny dokumentar

Mary Fonden arbejder med at bekæmpe mobning blandt andet ved at udvikle konkrete initiativer, der understøtter positive og inkluderende fællesskaber, og som “klæder de voksne på til at kunne håndtere mobning”, når den opstår, lyder det.

3.g'erne styrede, hvad der foregik

Peter, en tidligere elev på skolen i 2019, fortæller i dokumentaren om et velbevaret hierarki blandt skolens tre årgange. 3.g'erne var øverst i fødekæden, mens 1.g’erne var lavest, og det fik de at mærke, siger den tidligere elev.

- De (3.g’erne, red.) styrede meget af, hvad der foregik. Det var dem, der havde det sidste ord, fortæller han.

En anden tidligere elev, Kristoffer, fortæller, at han en nat blev vækket på sovesalen, da en gruppe 3.g’ere stormede ind og overfaldt en dreng, der sov ikke langt fra hans egen seng.

Drengen vågnede og fik at vide, at han skulle være helt stille.

Herefter holdt 3.g’erne drengen nede og slog ham på højre og venstre skulder og dernæst lårene, fortæller Kristoffer – steder, hvor blå mærker ikke efterlades synlige under de traditionelle skoleuniformer.

Ifølge direktøren i Mary Fonden er mobning en kultur.

- Forskning om mobning viser, at mobning ikke handler om enkeltindivider, men om udviklingen af en kultur, hvor der dannes et fællesskab omkring det at mobbe andre. Hvor alle vogter på alle af frygt for selv at blive det næste offer, skriver Helle Østergaard.

Kan få store og langvarige konsekvenser

Mikkel Kjellberg har været rektor på Herlufsholm siden 2019 og har været tilknyttet skolens ledelse i 18 år. I dokumentaren siger han, at han ønsker en “positiv elevkultur”, men han vil ikke gøre sig til “dommer” over, hvad andre rektorer hidtil har gjort for at komme problemerne til livs.

- Det foregår på Herlufsholm Skole. Det foregår på andre skoler. Det foregår mange steder i samfundet, siger han.

Læs også
Dømt for seksuelt overgreb på Herlufsholm
Læs også
Dømt for seksuelt overgreb på Herlufsholm

Får sådan en kultur lov til at brede sig, skriver Helle Østergaard, og bliver der ikke grebet ind, kan det føre til “alvorlige og grove hændelser”.

- Og det kan få store og langvarige konsekvenser for alle. Ikke mindst for dem, der bliver direkte implicerede, skriver hun.

Meget skal stadig gøres

Det er ikke første gang, at Herlufsholm er i søgelyset for både voldelig og seksuelt grænseoverskridende adfærd.

I 2006 sad en elev tiltalt for voldtægt ved Retten i Næstved. Eleven blev frifundet.

I 2016 blev en dreng sigtet – også for voldtægt, men politiet frafaldt senere sigtelsen.

Torsdag i sidste uge blev en 16-årig elev idømt seks måneders ubetinget fængsel for en voldtægt, der fandt sted i februar i år af en dengang 15-årig dreng.

Beretninger om den hårde kultur blandt skolens elever er fra tid til anden blusset op. Blandt andre steder i en kronik i Information fra 2004, hvor den tidligere elev Kasper Hansen beskrev et nedværdigende strafsystem "der arbitrært administreredes af gymnasieknøse".

- Generelt har der også de seneste år været et øget fokus på at komme mobning til livs. Vi er på mange måder kommet langt. Men de ting, der bliver beskrevet i dokumentaren her, viser med al tydelighed, at vores arbejde er vigtigt, og at der stadig er meget at gøre, skriver Helle Østergaard.

Læs også
16-årig elev fra Herlufsholm skal i retten for voldtægt
Læs også
16-årig elev fra Herlufsholm skal i retten for voldtægt

Ledelsen på Herlufsholm oplyste onsdag, at den nu iværksætter en uvildig advokatundersøgelse ledet af advokat Jon Lauritzen.

Den skal undersøge de forhold, der er kommet frem i TV 2s dokumentar.

TV 2 har været i kontakt med Kongehuset, som ikke ønsker at kommentere sagen.


Nyhedsoverblik