Mange danskere mister kørselsfradraget

Det omfattende hjemmearbejde får omfattende konsekvenser for danskerne, når de modtager årsopgørelsen, som officielt kommer på mandag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Langt over en million danskere bruger normalt kørselsfradraget for transport til og fra arbejde, men i år vil flere hundredetusind danskere miste fradraget eller få det stærk reduceret på grund af det omfattende hjemmearbejde i corona-året.

Det bekræfter Skattestyrelsen over for TV 2.

I et normalt år overfører Skattestyrelsen automatisk kørselsfradraget fra det foregående år til årsopgørelsen for cirka en tredjedel af de cirka 1,2 millioner danskere, der bruger fradraget.

Men når årsopgørelsen for 2020 åbner 15. marts i år, ser det anderledes ud. Denne gang skal pendlerne selv angive kørselsfradraget, hvis de er berettiget til det.

quote I år gør vi mere ud af vejledningen, så der ikke er nogen, der går glip af fradrag, de er berettiget til

Karoline Klaksvig, underdirektør i Skattestyrelsen

- I år gør vi mere ud af vejledningen, så der ikke er nogen, der går glip af fradrag, de er berettiget til, siger underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig.

Fradraget er et af de vigtigste på årsopgørelsen, og i alt trækker danskerne 19,5 milliarder kroner fra i kørselsfradrag - et tal, der altså ventes at falde kraftigt i år.

- Det er min vurdering, at vi vil se en halvering af kørselsfradraget eller måske et endnu større tal i forhold til det normale niveau, siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Eriksen til TV 2.

Har måske ikke ret til samme fradrag

I over 60 år har danskerne haft mulighed for et skattefradrag, hvis de pendler langt til jobbet, og over årene har kørselsfradraget udviklet sig til et af de mest benyttede skattefradrag i Danmark.

Hver dag man pendler over 24 kilometer frem og tilbage til arbejde, har man ret til kørselsfradraget. De usædvanlige arbejdsforhold under coronakrisen i 2020 kan dog have ændret det billede.

- Vi ved, at antallet af danskere, der regelmæssigt arbejder hjemme, er fordoblet i løbet af 2020, og at mange på grund af nedlukninger ikke har kunnet tage på arbejde som normalt. Det kan så også betyde, at de ikke har ret til det samme kørselsfradrag, som de ville have ret til i et normalt år, siger Karoline Klaksvig.

quote Vi øger kontrollen, da mange, der har været hjemsendt, har pendlet mindre og derfor ikke har ret til fradrag som normalt

Karoline Klaksvig, underdirektør i Skattestyrelsen

Af samme årsag har Skattestyrelsen i år øget fokus på kørselsfradraget.

- Vi øger kontrollen, da mange, der har været hjemsendt, har pendlet mindre og derfor ikke har ret til fradrag som normalt, siger Karoline Klaksvig.

Vigtigt at angive præcist

Når borgerne åbner årsopgørelsen for 2020 på skat.dk, bliver man hjulpet på vej til at angive det korrekte kørselsfradrag med en regnemaskine, der måned for måned viser det normale antal arbejdsdage, og som også hjælper med at huske ferier og omsorgsdage.

- Vi kan sagtens forstå, at det kan være svært at huske, præcis hvornår man var på arbejdet, og hvornår man arbejdede hjemmefra i et langt corona-år, hvor dagene for mange har flydt lidt sammen. Men det er vigtigt at angive præcist, for man er kun berettiget til kørselsfradrag de dage, hvor man faktisk har transporteret sig på arbejde, understreger Karoline Klaksvig.

Borgerne kan støtte sig til alle de ting, der kan hjælpe hukommelsen på vej – noter i kalenderen, vagtplaner fra arbejdet, samtaler med kollegerne eller opslag på sociale medier.

Når Skattestyrelsen kontrollerer et angivet kørselsfradrag, er en underskrevet erklæring fra arbejdsgiveren i langt de fleste tilfælde tilstrækkelig dokumentation for fradraget.

Hvis man har andet, der kan sandsynliggøre, at man har transporteret sig på arbejde det antal dage, som man har angivet, vurderer Skattestyrelsen fra sag til sag om den alternative dokumentation er tilstrækkelig.