Ingen bliver tiltalt efter togulykke på Storebælt

Ingen vil blive tiltalt efter togulykken på Storebæltsbroen. Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ingen personer bliver tiltalt efter togulykken på Storebæltsbroen i januar sidste år, der kostede otte mennesker livet.

Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.

quote Hverken enkeltstående personer eller virksomheder har handlet på en måde, der vil gøre det muligt at placeret et strafferetligt ansvar

Martin von Bülow, advokaturchef Fyns Politi

- Der er ingen tvivl om, at det er en rigtig vanskelig besked at skulle give til de pårørende og til de mennesker, der kom til skade i forbindelse med ulykken. De har været igennem en rigtig svær tid, og de har uden tvivl behov for at få placeret et ansvar, men vi må bare konkludere, at det ikke er muligt at placere et strafferetligt ansvar, siger advokaturchef Martin von Bülow, Fyns Politi, ifølge pressemeddelelsen.

- Hverken enkeltstående personer eller virksomheder har handlet på en måde, der vil gøre det muligt at placeret et strafferetligt ansvar, siger Martin von Bülow.

FAKTA: Togulykke på Storebæltsbroen kostede otte livet

For knap to år siden mistede otte personer livet i ulykke på Storebæltsbroen. Ingen tiltales for ulykken.

Otte mennesker mistede livet ved en voldsom togulykke 2. januar 2019 på Storebæltsbroen.

Ingen personer eller virksomheder vil blive tiltalt i sagen, oplyser Fyns Politi onsdag, knap to år efter ulykken. 


Her følger overblik over ulykken:

  • Ulykken skete 2. januar 07.35 på lavbroen på Storebæltsforbindelsen.

  • Et lyntog på vej fra Aarhus mod Københavns Lufthavn blev ramt af dele fra et modkørende godstog og foretog en hård opbremsning på broen.

  • Toget havde afgang fra Aarhus klokken 05.19.

  • Der var 131 passagerer og tre medarbejdere om bord.

  • Otte passagerer mistede livet, mens togpersonalet var i god behold. De dræbte var fem kvinder og tre mænd. Ingen børn mistede livet.

  • 18 passagerer blev kvæstet i ulykken.

  • Passagertoget blev ramt af en eller flere genstande på Storebæltsbroen, da det passerede et modkørende godstog.

  • Ifølge Havarikommissionen var det en tom trailer fra godstoget, der blev blæst af og forårsagede ulykken. En manglende låsning var årsagen til, at traileren blæste af.

Kilder: DSB, Fyns Politi, Havarikommissionen og Banedanmark.

Passagertog ramt af sættevogn

Ulykken skete på lavbroen tidligt om morgenen 2. januar 2019.

Et passagertog blev ramt af en sættevogn, der havde løsnet sig fra sit fæste på et modkørende godstog. Ifølge Fyns Politi tyder alt på, at det var låsemekanismen, der skulle holde sættevognen fast på godstoget, der var årsag til ulykken.

En rapport fra Havarikommissionen har konkluderet, at sættevognens såkaldte kongetap med overvejende sandsynlighed ikke var ordentligt fastgjort til godstoget. Anklagemyndigheden hos Fyns Politi har derfor undersøgt, om nogen kan drages til ansvar for det.

quote Der er intet i ulykken, som indikerer, at den manglende fastlåsning var resultat af en forsætlig handling fra nogen

Martin von Bülow, advokaturchef Fyns Politi

- Der er intet i ulykken, som indikerer, at den manglende fastlåsning var resultat af en forsætlig handling fra nogen - altså at en person med vilje skulle have undladt at fastgøre sættevognen til togvognen. Der er heller ikke noget, som indikerer, at en person eller en virksomhed har handlet så uagtsomt, at straffelovens regler kan komme i anvendelse, siger Martin von Bülow.

Erstatningsansvar udelukkes ikke

Men Fyns Politi understreger, at beslutningen om ikke at rejse tiltale mod nogen, ikke udelukker et et erstatningsansvar i sagen.

- Anklagemyndigheden kan og skal kun tage stilling til, om der med de eksisterende love og regler kan rejses en tiltale i en straffesag mod nogen på baggrund af ulykken. Det mener vi som sagt ikke er tilfældet. Om der rejses en sag om erstatningsansvar ligger uden for anklagemyndighedens område, siger Martin von Bülow.

Fyns Politi oplyser, at de pårørende til de otte omkomne blev informeret telefonisk om beslutningen om ikke at rejse tiltale, inden den blev offentliggjort.

- Vores erfaringer fra dengang var, at gennem den direkte kontakt bidrog vi - så godt som overhovedet muligt - til at hjælpe de pårørende videre. Set i det lys, valgte vi derfor at kontakte dem telefonisk, så vi havde mulighed for at fortælle dem om afgørelsen, inden den blev offentliggjort i medierne, siger Martin von Bülow.


Nyhedsoverblik