Imponerende sommerfænomen set på nattehimlen over Danmark

Natteravnen er i de seneste nætter blevet belønnet med de flotteste lysende natskyer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste nætter har man kunnet se et imponerende sommerfænomen.

Har man været ude om natten og rettet blikket mod nord, har man haft mulighed for at se lysende natskyer, der fremstår som tynde hvide skyer i horisonten.

En af dem, der har både set og fotograferet de lysende natskyer, er Palle Thilqvist fra Stege. Han har taget billedet ovenfor på en natlig tur til Møn, hvor han tog billedet ved 2-tiden natten til onsdag.

Palle Thilqvist kan kun anbefale andre at få den samme oplevelse.

- Hele vejen hjem i bilen kunne jeg se de lysende natskyer, og jeg vil da stærkt anbefale jer at kigge mod nord, hvis I i løbet af den kommende tid skulle forvilde jer ud ved 01-02-tiden i en af de klare sommernætter. Det er et syn, man ikke glemmer igen, skrev Palle Thilqvist, da han sendte billederne af de flotte lysende natskyer ind til TV 2 VEJRET.

Lysende natskyer over Sønderborg natten til den 3. juli 2018 .
Lysende natskyer over Sønderborg natten til den 3. juli 2018 . Foto: Dennis Paulsen / Seerfoto

Ikke kun natten til onsdag er der blevet set lysende natskyer. Det flotte sommerfænomen er flere steder blevet set siden natten til søndag.

Og det er et imponerende skue at se skyerne, som ligger helt oppe i 80 kilometers højde, hvor solens lys kan skinne på dem, selv om solen er gået ned. 

Dette kan kun opleves på vore breddegrader og kun i en kort periode om sommeren. 

Markbrand.720p.mp4-783759_0.jpg
Læs også
Må du grille og bruge terrassevarmeren? Få fakta om afbrændingsforbuddet her
Markbrand.720p.mp4-783759_0.jpg
Læs også
Må du grille og bruge terrassevarmeren? Få fakta om afbrændingsforbuddet her

Det kan være en imponerende oplevelse at se lysende natskyer, og har man heldet med sig og lidt tålmodighed, så kan man være heldig at se dem på klare sommeraftener og nætter nogle timer efter solnedgang.

De lysende natskyer ligger i stor højde

Skyerne ligger meget højt til vejrs, langt over vores almindelige vejr, og er de højest beliggende skyer, man kender til. Man skal op i den del af atmosfæren, der hedder mesosfæren i 80 kilometers højde, for at finde de lysende natskyer. 

Lysende natskyer over Roskilde natten til den 1. juli 2018.
Lysende natskyer over Roskilde natten til den 1. juli 2018. Foto: Mads Forslund / Seerfoto

Skyerne dannes primært over de polare egne og kun om sommeren, hvor den del af atmosfæren er ekstremt kold med temperaturer helt ned til mellem -100° og -150°.

Når solen om aftenen i skumringen kommer 5-13 grader under horisonten, og mørket falder på, så træder de lysende natteskyer frem på den ellers mørke nattehimmel.

Det er således solens lys, der skinner på skyerne i stor højde, som man på fascinerende vis kan se midt om natten.

Mens det er mørkt ved jorden, når solen om sommeren ikke længere under horisonten, end den fortsat kan skinne på de tynde skyer i 80 kilometers højde.
Mens det er mørkt ved jorden, når solen om sommeren ikke længere under horisonten, end den fortsat kan skinne på de tynde skyer i 80 kilometers højde. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Bedst chance for at observere de lysende natskyer har man i timerne efter solnedgang og i timerne før solen atter står op, hvor man skal kigge i nordlig retning.

Skyerne ligner til forveksling de 'normale' slørskyer (cirrus) og har nær horisonten en gylden eller rødbrun farve. Når de er længere op på himlen, antager de ofte et hvidligt skær.

Består af små iskrystaller

Skyerne består af meget små iskrystaller, og man regner med, de kun har en diameter på en mikrometer. Det er kun meget små mængder vanddamp, der findes i mesosfæren, og derfor er det kun ved de ekstreme kuldegrader på under -100 til -150 grader, de optræder. Det er stadig en gåde, hvorledes vanddampen føres op i denne højde. 

Lysende natskyer over Hørsholm natten til den 4. juli 2018.
Lysende natskyer over Hørsholm natten til den 4. juli 2018. Foto: Christoffer Ingemann Nielsen / Seerfoto

Man formoder, at iskrystallerne fryser på små kondensationskerner. Skyerne består kun i ganske få timer ad gangen, da de små iskrystaller enten falder fra den kolde mesosfære og ned i varmere underliggende områder i atmosfæren eller tranporteres mod syd. Begge dele fører til, at iskrystallerne fordamper.

Før i tiden har man antaget, at skyerne bestod af vulkansk aske eller kosmisk støv. Måske danner disse dog som kondensationskerner grundlaget for iskrystallerne, ligesom iskrystaller frosset på meteorstøv kan give lysende natskyer. 

Læs også
Guldborgsund Kommune glæder sig over snehvid overraskelse
Læs også
Guldborgsund Kommune glæder sig over snehvid overraskelse

Undertiden kan de lysende natskyer også være menneskeskabte.

Senest kunne man under opsendelsen af SpaceX Falcon 9-raketten se lysende natskyer, da den i de tidlige morgentimer hen over Florida i USA bevægede sig op gennem atmosfæren. 

Lysende natskyer set fra satellitten AIM den 1. juli 2018.
Lysende natskyer set fra satellitten AIM den 1. juli 2018. Foto: AIM / NASA

De lysende natskyer kan ses fra satellit, hvor de naturlige af dem lige nu ligger over de polare egne, og man kan således på grund af den højde, de befinder sig i, se dem så langt mod syd som i Danmark.


Nyhedsoverblik