¨

To i timen - antallet af påkørte hjorte sætter kedelig rekord

Antallet af påkørte hjorte på de danske veje ventes at sætte en kedelig rekord i år. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Tallet i oktober har ikke været så højt i fem år. Det er primært mellem klokken 6 og 9 og klokken 19 til 21, at hjortene bliver påkørt.

I samarbejde med tv2.dk

Efterårets mørke måneder er højsæson for påkørsel af dyr på de danske landeveje.

Derfor bør bilister være særlig opmærksomme, når de i denne tid kører på veje nær skov eller anden natur - specielt i morgen- og aftentimerne.

Nye tal fra Dyrenes Beskyttelse viser, at der alene i oktober i år har været 1311 påkørsler af hjorte på de danske veje.

Det oplyser Claus Nielsen Lyckhage, der er presseansvarlig for Dyrenes Beskyttelse til TV 2.

For tallet har ikke været så højt de seneste fem år, hvor Dyrenes Beskyttelse har ført statistik. Til sammenligning blev der registreret 823 påkørsler af hjorte i oktober 2015.

To påkørte hjorte i timen

En rapport fra rådgivningsvirksomheden COWI fra oktober i år viser, at der på landsplan bliver påkørt omkring to hjorte i timen døgnet rundt i højsæsonen oktober-november.

- Der er ingen andre dyr, der fylder lige så meget i påkørselsstatistikkerne som hjorte, siger biolog og projektleder fra Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, til TV 2.

Antallet af påkørte hjorte er størst i månederne oktober-november. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Projektleder fra Dyrenes Beskyttelse regner med, at det samlede tal for antal påkørsler vil sætte en kedelig rekord i 2019.

Det skyldes, at der i år har været 10312 sammenstød med hjorte, hvilket kun er 133 påkørsler fra sidste års total - med mere end en måned tilbage af året.

- Så prognosen lige nu er, at vi sætter ny rekord, siger Michael Carlsen.

Gode råd: Sådan undgår du påkørsel af vildt

  • Sænk hastigheden.
  • Vær særligt opmærksom i områder med tæt beplantning eller skov, læhegn eller åer på tværs af vejen.
  • Ved starten og slutningen af hegn langs vejen.
  • Om morgenen, når solen står op, og om aftenen, når den går ned.
  • Husk: Mange dyr kommer i flok, og ser du et dyr, er der sandsynligvis andre tæt ved vejen.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Farlig skumring og dæmring

Den kraftige stigning i antallet af uheld mellem dyr og trafikanter på denne tid af året skyldes, at dagene er blevet kortere og mørkere.

- Efterår er lig med flere hjorte, der kommer galt af sted i trafikken. Det er ikke hjortens skyld, til gengæld kunne bilisterne undgå mange ulykker, hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter.

- Det gælder selvsagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring, lyder rådet fra Michael Carlsen.

Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?

  • Ring til Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812, hvis du står med et sygt eller skadet vildt dyr. Vagtcentralen kan instruere dig i, hvad du bør gøre og kan sætte dig i forbindelse med for eksempel nærmeste vildtplejestation.
  • Marker stedet, hvis du eller andre har påkørt et rådyr, som efterfølgende er flygtet.
  • Rekvirer en frivillig schweisshundefører gennem Dyrenes Vagtcentral. En schweisshund er en sporhund, som kan spore det flygtede dyr.
  • Du kan selv bringe det tilskadekomne vilde dyr til en vildtplejestation, frem for at skulle vente på dyreredning, så kan dyret hurtigere få hjælp, og derved lide mindre og have større chancer for overlevelse. Inden du tager dig af dyret, skal du dog ringe 1812 eller til en vildtplejestation og få råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer dyret. Du kan også kontakte Vejdirektoratet på 80 20 20 60 eller politiet på 114.
  • Sendes der hjælp er det vigtigt, at du altid bliver og venter ved ulykkesstedet, indtil hjælpen når frem.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Opgørelser viser, at det primært er i tidsrummene mellem klokken 6 og 9 om morgenen og igen fra klokken 19 til 21 om aftenen, at hjortene bliver påkørt på de danske veje.

Har man ramt et vildt dyr på vejen, skal man ringe til dyrenes vagttelefon på 1812.

Bør undgå farlige undvigemanøvre

Ingen bilister ønsker at køre et dyr ned, men i nogle tilfælde kan det være mest hensigtsmæssigt at undlade at træde på bremsen, da man som bilist skal undgå at lave en undvigemanøvre, som kan være farlig for en selv og andre trafikanter.

Derfor lyder rådet, at man som trafikant bør være forudseende i forhold til, hvornår, der er øget risiko for at påkøre et dyr.

Men hvornår skal man som bilist undgå at ramme et dyr i trafikken?

Tommelfingerreglen er, at man kan forsøge at undgå påkørsel af dyr på størrelse med en hund og opefter, mens mindre dyr altså bør køres over, hvis der ikke er andre muligheder, siger Ole Vidstrup, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

De mange påkørte hjorte i sidste måned markerer samtidig en kedelig rekord.

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App