Nu gælder nye corona-restriktioner - se oversigten her

En lang række nye restriktioner træder i kraft i forsøget på at holde coronasmitten nede. Myndighederne kommer også med nye anbefalinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lørdag klokken 12 træder en række nye landsdækkende restriktioner og anbefalinger i kraft. Restriktioner og anbefalinger til, hvordan vi igen får coronavirussen under kontrol.

Tiltagene vil foreløbig gælde til og med 4. oktober 2020. 

Kravet om opsynspersonale i detailhandlen forventes dog først indført fra 25. september.

Det er især restauranter, barer og caféer, der bliver indskrænket af de nye restriktioner, hvilket har ført til store frustrationer i restaurationsbranchen.

Hos Dansk Industri er man uforstående over for indgrebene, fortæller medlemsdirektør Lars Frelle-Petersen.

- Det er problematisk, at det lige præcis er restauranterne, der skal lukke klokken 22. Vores indtryk er, at det ikke er her, smittespredningen sker. Så vi kunne godt tænke os at se noget dokumentation for, at det er på restauranterne og ikke til piratfesterne, at smittespredningen sker, siger han til TV 2.

 

Følgende restriktioner træder i kraft:

 

Forsamlingsforbud sænkes til 50:  Fremover er det maksimalt tilladt at være 50 personer samlet på samme sted. Hidtil har grænsen været 50 i Storkøbenhavn og 100 i resten af landet

Restaurationer skal lukke klokke 22: Restauranter, caféer og barer skal fremover alle lukke senest klokken 22. Hidtil har det uden for hovedstadsområdet været tilladt at holde åbent til klokken 02.

Det vil heller ikke være muligt at holde private arrangementer disse steder efter klokken 22, og politiet vil som supplement holde skærpet opsyn med risiko for større forsamlinger - såkaldte hotspots.

Til gengæld kan serveringssteder godt få lov at holde åbent frem til klokken 05 med henblik på at sælge takeaway.

Påbud om mundbind: Når man går og står på landets restauranter, barer og caféer, skal man fremover bære mundbind. Sidder man ned, er det ikke nødvendigt. Der vil gælde samme undtagelser for brug af mundbind som i kollektiv transport (børn m.fl.)

Maksimalt 500 til Superligakampe: Tilskuerbegrænsningen til Superligakampe bliver igen sat ned til 500 i alt. Hidtil har klubberne ellers haft mulighed for at inddele deres stadioner i sektioner med 500 i hver.

Det vil heller ikke været muligt at afvikle hverken indendørs eller udendørs idrætsarrangementer med videre på faciliteter, hvor der er flere end 500 personer til stede samtidig.

Krav om skiltning: Alle steder, hvor der er begrænsninger på, hvor mange personer, man må være samlet, skal det af skilte klart fremgå, hvor mange man må være. Det skal blandt andet styrke politiets muligheder for at sikre, at reglerne bliver efterlevet.

Forbud mod alkohol i busser: Der indføres forbud mod indtag af alkoholiske drikke under kørsel i busser, der foregår med tilladelse efter buskørselsloven.

Krav om opsynspersonale i større butikker:  Der indføres krav om synligt opsynspersonale i lokaler i detailhandlen over 2000 kvadratmeter, herunder udvalgsvarebutikker, dagligvarebutikker, storcentre, stormagasiner, varehuse, basarer, arkader og lignende. Kravet forventes at gælde med virkning fra 25. september.

Derudover anbefales det, at indkøb kun foretages af ét familiemedlem ad gangen.

 

Myndighederne anbefaler:

 

Ingen byfester og andre sociale arrangementer: Det anbefales, at alle byfester og andre lignende arrangementer (for eksempel open-by-night og lignende arrangementer på tværs af detailbutikker, institutioner med videre i det offentlige rum) aflyses. Det samme bør sociale arrangementer i forbindelse med dagtilbud, grundskoler, fritidstilbud, ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og lignende blive.

Til gengæld kan bryllupper, konfirmationer og lignende helt særlige mærkedage, der allerede er planlagt, godt afholdes, hvis det er muligt at overholde Sundhedsstyrelsens råd. De bør dog under alle omstændigheder slutte senest klokken 22.

Hjemmearbejde, hvis muligt: Alle offentligt og privat ansatte opfordres til at arbejde hjemmefra i det omgang, det er muligt og giver mening.

Ingen offentlig transport i myldretiden: Der opfordres til at rejse uden for myldretiden og til at gå eller tage cyklen ved kortere ture.