I dag træder den nye ferielov i kraft

Når den nye ferielov træder i kraft, kan man afholde betalt ferie, inden man har sparet op til den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag 1. september træder den nye ferielov i kraft.

Med den nye lov kan du holde ferie allerede måneden efter, du har optjent den. Er du ny i dit job, slipper du også for at vente op mod 16 måneder, inden du kan holde ferie.

camping
Læs også
Ny ferielov: Chefen lader ansatte holde efterårsferie på forskud
camping
Læs også
Ny ferielov: Chefen lader ansatte holde efterårsferie på forskud

Med den gamle ferielov optjente man nemlig sin ferie fra januar til december og kunne først få pengene udbetalt 1. maj året efter. Fremover vil man optjene og afvikle sin ferie samtidig i perioden fra 1. september til 31. august.

Den nye ferielov vil ikke ændre på, at du har 25 dages betalt ferie om året.

Herunder har TV 2 samlet tre ting, du skal vide om den nye ferielov.

  • Efterårsferien 2020 er i fare

    På grund af den ændrede optjeningsperiode i den nye ferielov kan du i udgangspunktet ikke nå at opspare en uges ferie til efterårsferien i 2020 - medmindre du har lagt feriedage til side fra den gamle ferielov.

    Ønsker du at holde betalt ferie i efterårsferien, kan du dog lave en aftale med din chef om at holde et par dages ferie på forskud.
     

  • Du kan holde ferie på forskud

    Med den nye ferielov kan du afholde betalt ferie, selvom du ikke har optjent den endnu. Det sker efter aftale med din arbejdsgiver. Herefter går du i minus på din feriekonto. Du optjener løbende 2,08 dages betalt ferie per måned.

    Skifter du job, inden du når at optjene den ferie, du skylder din arbejdsgiver, vil den blive fratrukket din sidste lønseddel.
     

  • Feriepenge kan udbetales – men du skal slå til i år

    Det seneste år har fungeret som overgangsperiode mellem den gamle og den nye ferielov. De feriepenge, du har optjent i denne periode, er blevet indefrosset.

    Er du allerede på arbejdsmarkedet i dag - og dermed ikke har holdt betalt ferie dit første arbejdsår - vil du have en pose penge til gode til den dag, du går på pension.

    Under coronakrisen besluttede Folketinget dog, at man kan få udbetalt tre uger af sine indefrosne midler allerede i efteråret.
     

    Vil du have fat i pengene, inden du går på pension, skal du ansøge om at få dem udbetalt senest 1. december. Du kan begynde at ansøge i starten af oktober på borger.dk

I denne grafik kan du se, hvordan optjeningsperioden er ændret med den nye ferielov.

 
  Foto: TV2 Grafik

 


Nyhedsoverblik