Hver fjerde unge dansker er nervøs for indbrud i julen: Sådan sikrer du dig

Man skal sørge for, at tyven ikke får arbejdsro, og at huset ser beboet ud, når man forlader boligen i juledagene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange familier forlader deres boliger i juledagene for at fejre hjerternes fest med familien. Det gør det også til en festdag for indbrudstyvene, der kan udføre deres lyssky arbejde i ro og mag.

Derfor er mange danskere også nervøse for indbrud i den ellers glade højtid. Særligt de unge.

Hver fjerde mellem 18 og 29 år frygter indbrud i julen, mens det kun er hver ottende i aldersgruppen over 50 år. Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet YouGov har lavet for Tryg.

quote Man kan få huset til at se beboet ud ved, at man lader en opvask stå fremme

Tine Sode, ekspert i tyverisikring ved Bolius

Ifølge Charlotte Nolsøe Gøttler, som er forebyggelseschef for Tryg, kan der være god grund til, at det er de unge, der er særligt bekymret.

- Det skyldes formentlig, at mange af de unge mennesker tager hjem til forældrene eller anden familie, og derved efterlader de deres boliger tomme, siger Charlotte Nolsøe Gøttler.

Seks gange større risiko i julen

Og det er oftest, når boligen står tom, at tyvene slår til.

- Det er mørkt og tomt, og så er der optimale betingelser for tyvene. 

Trygs skadedata fra de sidste fem år viser, at der ér noget at være nervøs for. Der er seks gange større risiko for indbrud i de tre juledage end resten af årets dage.

Derfor er det vigtig at sikre sin bolig mod, at det sker.

Tine Sode er ekspert i tyverisikring ved Bolius, og hun har nogle gode råd til, hvordan man kan gøre sit hus svært at bryde ind i. 

- Man skal starte med at kontakte sine naboer. Hvis man bor i en lejlighed, så skal man snakke med dem, der bor i opgangen, og aftale med dem, at man ikke lukker folk ind i opgangen. Hvis man bor i enfamilieshus, så skal man snakke med sine naboer og bede dem om at holde øje med huset, siger tyverisikringseksperten.

Risikoen for at få indbrud i et hus er ifølge Tine Sode større end i en lejlighed. Derfor er der også nogle andre ting, man kan gøre, hvis man efterlader huset for at fejre jul et andet sted:

- Man kan få huset til at se beboet ud ved, at man lader en opvask stå fremme, ikke trækker gardinerne for, så man kan kigge ind ad vinduerne, sørge for, at der er lidt affald i skraldespanden, måske få en bil til at holde i indkørslen og lade noget lys være tændt.

Bedre til at sikre os

Det er selvfølgelig ikke så behageligt at have indbrud, men ifølge Tine Sode er der ikke nogen grund til at være nervøs - for det sker sjældent.

Og risikoen for indbrud er da også mindre, end den har været.

Tal for fra Danmarks Statistik viser, at antallet af indbrud er faldet med 70 procent siden 2009.

 
 
Foto: TV 2 Grafik

Det kan skyldes, at vi er blevet mere opmærksomme på at sikre os.

- Man er mere bevist om, når man tager væk, at sikre døre og vinduer og fjerne værdigenstande, så de ikke er synlige for tyven, siger forebyggelseschef Charlotte Nolsøe Gøttler.

Tine Sode er enig og peger også på et par andre årsager:

- Det er store tiltag omkring nabohjælp, som er en af de rigtig vigtige ting for at forhindre indbrud. Og så bliver mange af de nyere vinduer produceret med anordninger, der gør det sværere at bryde ind gennem vinduerne.

Gode råd til at undgå indbrud

Selvom indbruddene bliver færre, er der dog stadig flere indbrud i Danmark end ved eksempelvis vores naboer i Sverige, siger Charlotte Nolsøe Gøttler. Det skyldes, at mange bor i parcelhuse og i områder, hvor vi har hegn og hække, så tyven kan gå i fred.

Derfor giver forebyggelseseksperten syv gode råd til, hvordan man ikke giver tyvene for meget arbejdsro.

Syv gode råd til at undgå indbrud i julen