¨

Hvalpe dømt til aflivning - blev reddet i sidste øjeblik

Daisy og Albas tid i Danmark er snart forbi. Foto: Dyreværnet

De to hunde skal nu snart tilbage til Serbien, hvor de kommer fra.

I samarbejde med tv2.dk

De raske hundehvalpe Daisy og Alba skal alligevel ikke aflives.

Det står klart, efter at Dyreværnet har fundet en familie til de to dødsdømte hunde i absolut sidste øjeblik.

- Det er med et smil, at vi har fundet en løsning, siger Dyreværnets direktør, Rikke Christensen-Lee, til TV 2.

Det er med et smil, at vi har fundet en løsning

Rikke Christensen-Lee, Dyreværnets direktør

For Rikke Christensen-Lee er det en forløsning endelig at kunne smile over det, som hun selv beskriver som ”et frustrerende forløb”.

Aflivning eller hjemrejse

De to hundehvape Daisy og Alba er kommet ind i landet ved grænsen i Gedser. Her blev de taget i grænsekontrollen, og den kvinde, der har importeret dem, fik påbud om at køre dem retur. Otte dage senere blev de dog set som værende til salg i Den Blå Avis otte dage senere, og så kørte politiet ud for at beslaglægge dem.

Herefter blev de overdraget til Dyreværnet, der konstaterede, at de to hvalpe virkede sunde og raske.

Efter flere uger i Danmark besluttede Fødevarestyrelsen 29. oktober, at hvalpene skulle tilbage til Serbien eller aflives.

Den beslutning var Dyreværnet slet ikke enig i. De klagede over Fødevarestyrelsens afgørelse - men forgæves.

Fredag fik de afvist klagen, og lørdag fik de et nyt ultimatum.

Mandag klokken 12 skulle hvalpene enten aflives eller være på vej hjem til Serbien.

Et lykketræf

En time og ti minutter før Fødevarestyrelsens deadline gik Rikke Christensen-Lee og Dyreværnet på Facebook og bad om deres følgeres hjælp.

- Vi har akut brug for at finde en familie i Serbien, skrev de i et opslag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dyreværnet modtog den 25. september Daisy og Alba, to 10-uger gamle Shih Tzu hvalpe, som er beslaglagt af det nye dyrepoliti. Foto: Dyreværnet

Og det fik hurtigt stor opmærksomhed.

Over 1000 personer delte opslaget, og flere hundrede kom med input i kommentarfeltet.

To dage senere – og længe efter Fødevarestyrelsens deadline – kunne Dyreværnet melde ud, at Daisy og Alba var reddet. De havde fundet en familie i Serbien takket være deres Facebook-følgere, fortæller Rikke Christensen-Lee.

- Det er et lykketræf. Det var en af de gange, hvor man tænker, at Facebook kan være med til at gøre noget godt, siger hun.

Det var en dansker bosiddende i Serbien, der så opslaget, og som derefter tog fat i en af sine serbiske kolleger, der gerne ville adoptere de to hvalpe. Den serbiske kollega har efterfølgende sendt billeder og andre informationer til Dyreværnet for at forsikre om, at forholdene til Daisy og Alba er okay.

Ifølge Rikke Christensen-Lee ser alt godt ud, men for at være helt sikker på, at det hele er i orden, tager hun selv med hundene til Serbien på onsdag på et direkte fly – det har været et krav fra Fødevarestyrelsen, at flyet skulle være direkte.

Det direkte fly og den generelle pleje og behandling af de to hunde har været en dyr fornøjelse for Dyreværnet.

Sættes skarpt ind

Rikke Christensen-Lee vurderer, at Dyreværnet har brugt godt 40.000 kroner på sagen om de to hvalpe.

Det er købernes adfærd, der skal ændres - så længe folk køber discounthvalpe, vil importen foregå

Rikke Christensen-Lee, Dyreværnets direktør

- Det er rigtig mange penge for os. Vi lever af private donationer, og jeg har været i tvivl om, hvorvidt vi kunne forsvare at bruge så mange penge på to hunde, siger hun.

- Men vi har snakket om det i bestyrelsen og vurderet, at det her er principielt, da vi mener, at Daisy og Alba var ved at blive ofre for en problematik med ulovlig import af hunde fra Østeuropa, siger hun og slår samtidig fast, at Dyreværnet er imod den ulovlige import.

Dyreværnets holdning er, at der skal sættes skarpt ind mod den ulovlige og risikable handel med hunde. Men ikke via aflivning.

De ulovlige hunde koster ifølge Rikke Christensen-Lee 6000 kroner, mens de lovlige koster 15.000 kroner. Det er en stor økonomisk forskel, men også en forskel, der afspejler det sted, hvor hundene kommer fra.

- Det er købernes adfærd, der skal ændres - så længe folk køber discounthvalpe, vil importen foregå, siger Rikke Christensen-Lee.

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App