Hvad er det? Smukt optisk fænomen opstod i tågen

De såkaldte tågebuer er i familie med regnbuen, men er meget mere farvefattige. Og det er der en helt særlig grund til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Store dele af Danmark er i disse dage indhyllet i lavthængende tåge i morgen- og formiddagstimerne. Særligt i weekenden var tågen tæt, men også mandag og tirsdag ventes der tåge over dele af landet.

Men selvom den grå suppedas, som tåge for mange forbindes med, kan give gener i eksempelvis trafikken, kan der også opstår smukke fænomener ud af tågen.

Et af disse fænomener har flere af TV 2 Vejrets brugere spottet, nemlig tågebuer.

I familie med regnbuen

Når tåge går i opløsning, sker det på grund af solens opvarmning af luften. Når luften bliver varmet op falder den relative luftfugtighed, da varm luft kan indeholde mere vanddamp end kold luft. Derved går tågen i opløsning og forsvinder.

Men i overgangen mellem fuldkommen opløsning af tågen og blå himmel kan der opstå såkaldte tågebuer.

Tågebuen er tæt beslægtet med regnbue.

Det farvestrålende fænomen opstår, når sollyset rammer en regndråbe og brydes i en prismeform, som reflekteres tilbage til beskueren.

Farvespillet i regnbuen skyldes netop lysets brydning, da hvidt lys (sollys) består af mange forskellige farver afhængig af bølgelængden.

Størrelsen på regndråben er afgørende

Det samme sker, når sollys rammer en tågedråbe - men med den afgørende forskel, at tågedråben er mindre end regndråben.

"Det ligner en hvid regnbue" skriver Lene Thomsen. Tågebue spottet ved Grimstrup 20 september
"Det ligner en hvid regnbue" skriver Lene Thomsen. Tågebue spottet ved Grimstrup 20 september Foto: Lene Thomsen / Privatfoto

En tågedråbe er under 0,05 millimeter i diameter og dermed kun en tiendedel af størrelsen af en regndråbe.

Den reducerede størrelse på dråben gør, at det brudte lys i de forskellige spektre overlapper hinanden, og det samlede lys, der når iagttageren, vil derfor være hvidt - i stedet for mangefarvet som i en regnbue.

Vær i udkanten af tågen og stå med solen i ryggen

Tirsdag er der også mulighed for at se tågebuer, men det kræver lidt timing og held for at spotte fænomenet.

Først og fremmest skal du stå stå med solen i ryggen og kigge ind i tågen. Dernæst skal solen ikke være for højt på himlen - helt præcist må solen ikke komme over 42 grader over horisonten.

På dette tidspunkt af året er solen dog så lavt på himlen hele dagen, at du i princippet kan se tågebuer hele dagen. Men den flotteste bue vil du dog kunne opleve tæt på solopgang eller solnedgang.