Her kan man få 27 grader i dag

En sommerdag så sent på året sker statistisk set kun hvert syvende år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Usædvanligt varm luft for årstiden strømmer tirsdag op over Danmark og giver os en både solrig og varm sensommerdag med temperaturer, der kan nå 27 grader.

Den varme luft kommer fra Sydeuropa, hvor den bevæger sig op over Frankrig og Tyskland - og herfra videre til Danmark, hvor vi især over den sydlige halvdel af landet kommer til at mærke sommervarmen.

Vi kan lokalt nå over 27 graders varme

Efter en morgen med tåge i den nordlige halvdel af Jylland, kan vi i store dele af landet se frem til en sommerdag med temperaturer over 25 grader.

Med svag vind, der overvejende vil komme fra syd og sydøst, vil det blive varmest i den sydvestlige del af Jylland, over Nordfyn og på Vestsjælland, hvor temperaturen i løbet af eftermiddagen kan nå op nær eller måske endda over 27 graders varme.

Vi får overvejende solrigt vejr, men højtliggende skyer kan i perioder sløre septembersolen.

Prognose: Temperatur tirsdag eftermiddag klokken 16.
Prognose: Temperatur tirsdag eftermiddag klokken 16. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Tåge og havgus kan drille

Det er dog ikke alle, der får del i det varme sensommervejr.

Langs kattegatkysten i det nordlige Jylland og på Læsø kan tågen blive liggende en stor del af dagen og give havgus.

Her kan man ikke forvente temperaturer over 20 grader.

Det varme vejr skal nydes i fulde drag. Allerede onsdag vil lidt køligere luft strømme frem mod Danmark, og det bliver mere blæsende.

Sker statistisk set kun hvert syvende år

Det er relativt usædvanligt med sommervarme midt i september.

I de seneste 147 år har vi blot 20 gange haft sommerdage 15. september eller senere. Det svarer til, at det statistisk set sker en gang hvert syvende år.

Kommer temperaturen i løbet af tirsdagen op på 27 grader, vil det være endnu mere usædvanligt.

Siden målingerne begyndte i 1874 har det kun seks gange tidligere været ligeså varmt så sent på året. Halvdelen af disse meget varme septemberdage har vi oplevet inden for de seneste 10 år. Senest var i 2018, hvor temperaturen 18. september nåede 27,0 grader.

Vi skal dog 63 år tilbage i tiden for at finde den højeste temperatur målt på denne tid af året. Det er de 31,6 grader, som termometeret viste 16. september 1947.