¨

Her fik man en halv måneds nedbør på lidt over et døgn

Kraftig regn over Fårevejle. Arkivfoto. Foto: Conny K. Hansen

Med et langvarigt regnvejr over den sydlige del af landet kan efteråret være på vej mod ny nedbørsrekord.

I samarbejde med tv2.dk

Det usædvanligt våde efterårsvejr har det seneste døgn givet store mængder regn i den sydlige del af landet, hvor det nogle steder har regnet uafbrudt i mere end 24 timer.

Det langvarige regnvejr har indtil tirsdag morgen flere steder i Syddanmark givet mellem 20 og 25 millimeter, og lokalt er der faldet mere.

Indtil klokken syv tirsdag morgen er der på 24 timer faldet 29 millimeter regn på Fanø, der fik de største nedbørsmængder, mens man samtidig fik 26 millimeter i både Store Jyndevad i Sønderjylland, ved Abed på Lolland og i Nexø på Bornholm.

Regnvejret, der allerede begyndte natten til mandag, gav på Fanø hele 41 millimeter på halvandet døgn.

24 timers nedbør frem til tirsdag klokken 07.00. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Det svarer til mere end halvdelen af den nedbør, der normalt falder i november, der med 79 millimeter i gennemsnit er årets mest regnfulde måned.

Markant frontzone gav regnvejret

De store mængder regn er faldet i forbindelse en front, der det seneste døgn har ligget stort set stille hen over den sydlige del af landet.

Fronten adskiller kold vinterluft over Skandinavien fra lunere luft over Vest- og Mellemeuropa.

Tirsdag morgen var der flere steder i både Norge, Sverige og Finland temperaturer under -20 grader. Koldest var det i det nordlige Finland, hvor der i Enontikö nær grænsen til Sverige og Norge blev målt -28 grader.

Samtidig var der 12 graders varme lige sydvest for Danmark.

Vejrkort for tirsdag klokken 06.00. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Mens regnen silede ned over den sydlige del af landet, mærkede man i Nordjylland en snert af den skandinaviske vinterkulde.

Nord for frontzonen var der tirsdag morgen med en frisk nordøstenvind blot 1,9 grader i Vendsyssel, mens der var 8,4 graders varme i Gedser på Falster.

Selv om regnen er aftaget, kan der frem til onsdag morgen stadig falde regn over den sydøstlige del af landet, der har udsigt til et fortsat vådt døgn

På vej mod nedbørrekord

Med det seneste døgns regnfulde vejr er vi godt på vej mod en ny nedbørsrekord for efteråret.

Indtil tirsdag morgen er der i dette efterår allerede faldet 286 millimeter regn, og vi mangler blot 41 millimeter regn for at nå de 327 millimeter der faldt i 1969 i det mest nedbørsrige efterår, siden målingerne begyndte i 1874.

 

Normalt falder der 228 millimeter regn i løbet af de tre efterårsmåneder september, oktober og november.

Også året som helhed har indtil videre været usædvanligt vådt.

Frem til tirsdag morgen er der faldet hele 774 millimeter i løbet af året. Det er mere end de 712 millimeter, der normalt falder i løbet af et helt år.

Fortsætter det regnfulde vejr resten af året, kan vi komme meget tæt på nedbørrekorden fra 1999, der lyder på 905 millimeter.

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App