Her er hovedpunkterne i regeringens finanslovsforslag

Forslaget indeholder en pulje til forhandling med de andre partier, som er langt mindre end de foregående år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen har torsdag middag præsenteret sit bud på en finanslov for 2023.

Finanslovsforslaget har titlen "En ansvarlig vej frem" og er ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) et forslag, hvor den økonomiske livrem er spændt ind, og hvor der ikke er plads til de store armbevægelser.

Regeringen ønsker at stramme finanspolitikken ved at tage penge ud af den danske økonomi for ikke at puste til inflationen, lyder det.

- Budskabet i dag er, at der fortsat er brug for reformer. Det er sådan, vi kan få Danmark sikkert igennem den tid, som er forude, siger finansminister Nicolai Wammen (S) om regeringens finanslovsforslag.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at regeringen forventer, at dansk økonomi "tager en puster og taber lidt fart".

- Dansk økonomi er fortsat stærk og robust. Regeringens finanslovsforslag er ansvarligt og tilpasset økonomien, så det ikke puster til inflationen. Jeg glæder mig over, at vi prioriterer sundhedsvæsenet, bedre vilkår for virksomheder, en landsbypulje og en bredbåndspulje.

Her er hovedpunkterne i forslaget

Regeringens finanslovforslag indeholder en række allerede kendte initiativer som eksempelvis Ukraine-fonden og den allerede indgåede aftale fra februar om inflationshjælp.

Her kan du få et overblik over udvalgte hovedpunkter.

En forhandlingsreserve på 200 millioner kroner. En pulje, som sædvanligvis går til at finansiere ønsker fra de andre partier, som gerne vil være med i aftalen. Puljen er langt mindre end de foregående år.

  • 7 milliarder kroner til Ukraine-fonden i 2023.
  • 2,4 milliarder kroner til aftale om inflationshjælp fra februar.
  • 2 milliarder kroner til akutplan for sygehusvæsenet i 2022-2024.
  • 1,3 milliarder kroner til reserve til ny arbejdsmiljøaftale i 2023-2026.
  • 1 milliard kroner til annullering af skatteforhøjelse på selskabers ejendomsavancer. En skatteforhøjelse, der ellers skulle have været med til at finansiere Arne-pensionen.

Midlertidig videreførelse af 110 procent dagpenge til ledige, der ønsker at tage en erhvervsuddannelse. Skal gælde fra 1. juli 2023.

Finansiering:

  • Ny udbyttepolitik for TV 2 - fremover skal TV 2 betale et årligt udbytte til staten.
  • Mindreforbrug på uddannelsesløftspulten.
  • En række statslige indkøb i Statens Indkøbsprogram effektiviseres.

Regeringen har som udgangspunkt flertal for sit finanslovsforslag og behøver derfor ikke have andre partier med. Forhandlingerne begynder fredag.

Enhedslisten: -Et kæmpe svigt af vores fremtid

Umiddelbart er der ikke meget, der tyder på, at Enhedslisten kommer til at være med i en kommende finanslovsaftale.

Partiets finansordfører, Pelle Dragsted, er i hvert fald voldsomt kritisk over for regeringens forslag.

- Det er en uansvarlig finanslov. Uansvarlig overfor klimaet, overfor velfærden, og overfor de mennesker, der lige nu kæmper med økonomien på grund af stigende priser. Til gengæld uddeler regeringen gavmilde gaver til ejendomsspekulanterne og freder dem der spinder guld på inflationen, siger Pelle Dragsted.

Ifølge ham er der ikke "én eneste ny krone til klimaet".

- At det overhovedet kan lade sig gøre tre dage efter, at vi har læst FN’s klimapanels skrækrapport, går faktisk over min forstand. Det er et kæmpe svigt af vores fremtid.



Nyhedsoverblik