Her er de haveplanter, der kan overleve tørken – nu og i fremtiden

Det varme vejr er kommet for at blive og rammer både landmændene, fødevareindustrien og de private haveejere, men der er måder at hjælpe sin have.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tørken har ramt Danmark, og der er lige nu ikke regn i sigte. I hvert fald ikke de kommende ti dage.

For de private haveejere kan græsplænen se gul ud og krukkerne virkelig trænge til vand, siger Berit Rørbøl, som er haveekspert hos Videncentret Bolius og uddannet landskabsarkitekt og anlægsgartner.

- I haverne er det især blomster i krukker og højbede, der er udfordret lige nu, fordi de simpelthen tørrer hurtigere ud. Det er de mere kunstige situationer, vi har sat dem i, der gør, at de i den grad tørster, siger hun.

quote Vi skal indstille os på at være mere resistente over for perioder uden nedbør

Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer

Men selvom der lige nu er tørke, er det vigtigt, at man også har planter, der kan klare andre vejrforhold, siger Berit Rørbøl.

- Planterne skal også kunne klare store mængder regn, skybrud og frost. Det er en god idé at kigge på de hjemmehørende arter, vi har, for de er tolerante over for udsvingene i vejret.

Læs også
Vander du også helt forkert i tørken?
Læs også
Vander du også helt forkert i tørken?

Og netop det bekræfter Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og leder af klimacenteret på Syddansk Universitet:

- De tendenser, vi ser, er et varmere klima, et mere ekstremt klima, og det er også noget af det, vi vil se fremadrettet. Og når vi taler om ekstremhændelser, så vil vi se dem hyppigere og mere intense, siger han og fortsætter:

- Det betyder, at vi skal indstille os på at være mere resistente over for perioder uden nedbør, men også perioder med meget nedbør. Så vi skal finde ud af, hvordan vi imødekommer de her yderpunkter.

Det er i høj grad planter i krukker, der har det hårdt i sommervarmen.
Det er i høj grad planter i krukker, der har det hårdt i sommervarmen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

De tolerante planter

En måde at imødekomme yderpunkterne på er ved at plante såkaldte tolerante planter, som kan klare det omskiftelige vejr, siger Berit Rørbøl:

- Det kan være roser, frugttræer, tjørn, vilde blomster, lavendel og krydderurter. Derudover stauder som røllike, purpursolhat, geranium og så videre. Så både hjemmehørende og andre arter.

Derudover peger hun på, at man med fordel kan anlægge tørkebede i sin have:

- Tørkebede med grus, sand og dræn i er også en god idé. Måske en stenhøj med grus imellem og med nogle purløg og timian, der er robuste urter.

I fremtiden bør du nok prioritere frugttræer og -buske i haven – de klarer sig nemlig langt bedre med højere temperaturer.
I fremtiden bør du nok prioritere frugttræer og -buske i haven – de klarer sig nemlig langt bedre med højere temperaturer. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Hun understreger, at de fleste haver godt kan klare tørre tider i en periode, men at regnen meget gerne skal komme på et tidspunkt:

- Haverne kan stadig godt kapere den manglende vand, men på sigt vil det helt sikkert også belaste vores mere etablerede planter, buske og træer, som vi blandt andet oplevede i 2018 med lang tørke.


Nyhedsoverblik