¨

Her er chancen for hvid jul mindst

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Du skal undgå en bestemt jysk købstad, hvis du er fan af sne i december.

I samarbejde med tv2.dk

For mange danskere er en rigtig jul en hvid en af slagsen, og hvis man er blandt dem, er det ikke uden betydning, hvor man bor.

Der er nemlig langt fra Sønderborg til Nordsjælland på mere end én måde. 

Den smukke sønderjyske by på tværs af Alssund er nemlig den danske købstad med mindst chance for hvid jul.

I hvert fald hvis man ser på tallene for det 30-årige gennemsnit for perioden 1961 til 1990, det der kaldes klimanormalen.

- Sønderborg ligger langt mod syd, og så ligger den lige ud til det stadig lune vand. Det betyder, at man i Sønderborg har mindre end fire dage med sne i december, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

Anders Brandt understreger, at der findes steder i landet med mindre sne end den sønderjyske købstad, men at dette kun er på mindre øer i den sydlige del af landet.  

Ændrer sig inde i landet

Ifølge klimanormalen er der selv ude ved den jyske vestkyst flere dage med sne, og bare nogle kilometer inde i landet i Sønderjylland er der dobbelt så mange dage med sne på jorden som i Sønderborg.

- Skal man have sne, skal man til Vendsyssel og Nordsjælland, hvor man har over ti dage med sne på jorden, siger Anders Brandt.

Kun otte hvide jule på 100 år

I Danmark som helhed er der kun hvid jul otte gange på 100 år, men det gælder kun landsdækkende officiel hvid jul. Lokalt vil man opleve sne juleaften noget oftere.

Betingelserne for, at julen skal regnes for "hvid", er, at netop 90 procent af landet skal være dækket af en halv centimeter sne om eftermiddagen.  

For at vi får hvid jul i år, er der nogle ting, der skal flaske sig. Ifølge en prognose kan vi under rette betingelser få hvid jul i 90 procent af landet, mens andre peger på mellem fem og syv graders varme juleaften. Og så er der ikke meget sne.

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App