Helt usædvanligt vejr - vi er på vej mod seneste løvfaldssommer i 145 år

Den sommerlige varme over Danmark når nu historiske højder. Vi kan få det varmeste vejr på denne tid af året i mere end 100 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om vi er snart to uger inde oktober, er vejret helt sommerligt, og med temperaturer over 20 grader er vi godt i gang med den seneste løvfaldssommer i dansk vejrhistorie.

TV 2 VEJRET definerede i 2011 begrebet løvfaldssommer som tre dage i træk efter jævndøgn med temperaturer på 20 grader eller derover.  

Det er langt fra hvert år, vi oplever løvfaldssommer i Danmark, og siden begrebet blev indført er det blot sket to gange. Det var i 2011 og igen i 2016.

Danmarks seneste løvfaldssommer havde vi for 97 år siden

TV 2 VEJRET har dog været i arkiverne og gravet data fra samtlige løvfaldssomre frem siden 1873.

Disse data viser, at løvfaldssommeren, vi er i gang med netop nu, bliver den seneste vi har haft i Danmark i 145 år.

Ifølge TV 2 VEJRETs oplysninger er den seneste løvfaldssommer indtruffet fra den 10. til den 12. oktober. Det var helt tilbage i 1921, hvor temperaturen i Tønder året efter genforeningen tre dage i træk nåede over 20 grader.

Temperaturer i Tønder i oktober 1921. Den 10. og den 12. oktober var der 21,0 grader.
Temperaturer i Tønder i oktober 1921. Den 10. og den 12. oktober var der 21,0 grader. Foto: Foto: DMI / Rigsarkivet

Herefter følger yderligere to sene løvfaldssomre, som faldt fra den 9. til den 11. oktober i 1949 og fra den 3. til den 5. oktober i 1985.

Løvfaldssommer i 2011 gav varmerekord

Herudover er der de to seneste løvfaldssomre.

I 2016 havde vi en langvarig løvfaldssommer, da temperaturen i hele syv dage i træk fra den 23. september til den 29. september, nåede 20 grader eller derover.

Og så var der de fire dage i 2011 fra den 29. september til den 2. oktober, hvor vi blandt andet fik oktober måneds varmerekord, da der den 1. oktober blev målt 26,9 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Sommerligt langt ind i oktober

Ser vi bort fra temperaturen over tre døgn så har vi i de seneste 145 år haft sommerlig varme over Danmark af ganske kort varighed.

Den seneste sommerdag i historien var den 1. oktober 2011 med 26,9 grader. Senere i oktober måned har det dog også været varmt.

Den 12. oktober 1978 blev der målt 24,1 grader, mens der dagen efter blev målt temperaturer op til 23,4 grader.

Så sent som den 16. oktober i 1949 viste termometeret 23,5 grader, og den 20. oktober 2012 var der 20,9 grader i Sjælsmark i Nordsjælland.

Sådan hedder løvfaldssommer i andre lande

Mens vi i Danmark kalder det løvfaldssommer, har man i andre lande andre navne for en sommerlig periode i efteråret.

Indian Summer

I USA og Canada kalder man en varm og sommerlig periode i efteråret for 'Indian Summer. Der er ikke nogle klare definitioner for en 'Indian Summer', men man forbinder den sommerlige periode med gyldent løv på træerne, og samtidig har der forud været en kølig periode - gerne med frost.

'Indian Summer' stammer oprindeligt fra det nordøstlige USA, og begrebet kan føres næsten 300 år tilbage, da europæerne kom til Det Nordamerikanske Kontinent.

Brittsommar

I vort naboland Sverige kalder man det 'Brittsommar'. Denne betegnelse fører tilbage til navnedagen for 'Birgitta' eller 'Britt' den 7. oktober. En varm periode omkring denne dag - Sveriges Meteorologiske Institut har lagt sig fast på dagene 4-10. oktober - betegnes som 'Brittsommar'.

Luke's Summer

I England taler man om 'Luke's Summer' med henvisning til en helgen med navnedag den 18. oktober.

Altweiber Sommer

I Tyskland taler man om 'Altweiber Sommer', der oversat betyder noget i stil med 'Gammelkone Sommer'.

Udtrykket stammer tilbage fra den germanske mytologi - og har med de edderkoppespind man kan se på disede efterårsmorgener at gøre.

Edderkoppespindene er ifølge sagnet grå hår fra gamle koner, der har tabt dem da de redte deres hår.

Skæbnens gudinde opsamler disse grå hår og spinder dem så til det flotteste spind, som man kan se på disse flotte efterårsmorgener, der ofte efterfølges af sensommerligt vejr.

Witven Sommerli

I Schweiz anvender man udtrykket 'Witven Sommerli' - der betyder noget i stil med 'Enkesommer' - og kan føres tilbage til det tyske sagn om de gamle koner.

Goldener Oktober

Tyskerne har endnu et udtryk, der en soleklar henvisning til oktober måned og den gyldne farve træerne har på denne årstid. Det drejer sig om 'Goldener Oktober', der oversat betyder 'Den gyldne oktober'.

Martins - eller Mortens sommer

I flere sydeuropæiske lande bruger man navnedagen for den 11. november - der er opkaldt efter helgenen Martin.

En varm periode i efteråret hedder således noget med Martin.

I Frankrig hedder det Ete de la Saint Martin. I Spanien er det Veranillo de San Martin og i Italien kalder man en varm efterårsperiode for Estate di San Martino.

Faktisk er der kilder, der angiver Danmark til at kalde en sådan periode for Martins sommer - men skulle det hedde noget, så vil det blive Mortens Sommer, som vi aftenen før jo fejrer med andesteg...


Nyhedsoverblik